Overslaan en naar de inhoud gaan

Doctor Dolittle

Je kunt er vergif op innemen. Ongeacht hoe ongeorganiseerd een organisatie ook is, vroeg of laat willen ze 'managementinformatie'. Ze hebben immers een hele karrenvracht aan silo’s naar binnen gehaald en willen nu weleens weten hoe het staat met de toko. Ze trekken zich terug op een hutje op de hei, maken een heel document met eisen en wensen, kopen de duurste rapportagetool die ze kunnen vinden en denken dat daarmee de kous af is. Even een 'deskundige' inhuren en klaar is Kees.
data analyse dashboard
© CC0 - Unsplash
CC0 - Unsplash

Eindelijk inzicht.

Ik heb het echt meegemaakt. Ik wist inmiddels hoe de vlag erbij hing, dus hield ik wijselijk mijn mond. Na een uiterst zorgvuldig selectieproces mochten we een nieuwe collega verwelkomen, die meteen aan de slag ging. Na de specificaties te hebben gelezen, stelde hij één vraag. Precies de vraag die ik verwachtte. Waar is het gegevensontwerp?

Soms kon je ergens in een tekstveld een verwijzing vinden naar een gegeven in een andere silo

Wel, dat was er niet. Na installatie werden de gebruikers meteen losgelaten op de diverse tools. En aangezien er geen werkinstructies waren, vulde iedereen maar wat in. En vaak zelfs niet eens dat. Soms kon je ergens in een tekstveld een verwijzing vinden naar een gegeven in een andere silo, maar dan moest je wel mazzel hebben. Ten slotte stonden de specificaties vol met begrippen, die nergens anders in de organisatie gebruikt werden. De arme drommel die elke dag plichtmatig de boel moest inkloppen, had er in ieder geval geen idee van. Feitelijk leefden management en werkvloer in volslagen verschillende werelden.

Tja, ga daar maar eens soep van maken. Daar helpt geen deskundige-lief aan. Natuurlijk ligt het aan de 'deskundige'; waarom niet. Want een échte deskundige is een soort databasefluisteraar, die in een of andere geheimtaal kan communiceren met elke willekeurige bak gegevens. Daaruit tovert hij schitterende rapporten tevoorschijn, die een gedetailleerd inzicht bieden in de prestaties en werkwijze van de hele bliksemse toko. Net zoals Doctor Dolittle kan praten met honden, katten en pushmepullyou’s.

Psst. Ik zal u een geheim vertellen. Pushmepullyou’s bestaan niet. En nou ik erover nadenk, Doctor Dolittle ook niet. En databasefluisteraars? Hmm ... Ze vragen in ieder geval wel een hoog tarief.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (februarinummer, 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in