Overslaan en naar de inhoud gaan

AVG-instellingen duiken op in Google Analytics

Google biedt in aanloop naar de nieuwe AVG-wetgeving gebruikers en administrators van Google Analytics en Analytics 360 per vandaag tools aan om aan de nieuwe wetgeving te voldoen.
Google Analytics
© Google
Google

Onderdeel van de AVG is dat websitebeheerders de bewaartermijnen van persoonsgegeven instellen, en dit geldt dus ook voor de gegevens die worden vastgelegd in Google Analytics. Met de update van vandaag krijgt Google Analytics nu de mogelijkheid om in te stellen hoe lang gebruikersgegevens worden bewaard door Google. Zodra de ingestelde bewaartermijn verstrijkt, zullen deze gegevens automatisch door het systeem worden verwijderd. Overigens is de mogelijkheid om geen bewaartermijn in te stellen in het door Google gegeven voorbeeld ook een optie. Dit moet wel apart expliciet worden aangegeven. De wijzigingen omtrent deze bewaartermijn zullen ingaan per 25 mei 2018, tezamen met de activatie van de AVG.

Individuele gegevens

Een andere functie die Google per 25 mei beschikbaar stelt, is het vermogen om individuele gegevens te kunnen verwijderen uit Google Analytics en/of Analytics 360, maar van deze tool is nog geen voorbeeld te zien. Hierover communiceert Google dat het hulpprogramma de mogelijkheid zal bieden om alle algemene gebruikersgegevens die naar de Analytics-klant-ID, de klant-ID of de App-Instance-ID worden verzonden met behulp van individuele identificatiegegevens te verwijderen. Google verwacht spoedig meer informatie over deze tool te publiceren op haar Developers-site.

Google meldt verder ook dat het zich in de toekomst blijft inzetten om de veiligheid van data te blijven waarborgen. Er worden op termijn meer features verwacht die administrators hulp zal bieden met het beschermen van privacygevoelige gegevens. Volgens het bedrijf valt hierbij te denken aan aanpasbare cookie-instellingen, privacymaatregelen, instellingen voor het delen van gegevens, de mogelijkheid tot verwijderen van data bij beëindiging van een account en het anonimiseren van IP-adressen.

Contractaanpassingen

Gelijk met de invoering van de nieuwe wetgeving worden de huidige contracten van de verschillende Google-producten ook aangepast aan de AVG. Hierbij gaat het vooral om de rol van Google als gegevensverwerker en gegevensbeheerder. Sommige Analytics-gebruikers dienen door deze aanpassingen de gebruikersvoorwaarden opnieuw te accepteren. De overeenkomsten met deze gebruikers die binnen de EU gevestigd zijn is automatisch aangepast, maar de voorwaarden van Analytics 360 dienen door alle gebruikers dus opnieuw te worden ondertekend.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in