Overslaan en naar de inhoud gaan

Waar het einde aan de cloudgroei zit

De coronapandemie en de maatregelen om de gevolgen daarvan in te perken, hebben gezorgd voor een enorme groeispurt aan digitalisering en daaraan gelieerd het gebruik van clouddiensten. Maar die groei kan zo niet verder gaan, of toch wel?
jumping clouds
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Marktanalist IoT Analytics heeft een analyse gemaakt van de wereldwijde cloudmarkt (hyperscaler IaaS and PaaS). In 2022 steeg de omvang van deze markt naar 157 miljard dollar. Volgens de verwachting van het bureau zet deze groei door naar 597 miljard over vijf jaar en over ongeveer tien jaar naar een 'totaal bereikbare markt' (TAM) van 2 biljoen dollar. Dat is dan het 'basis scenario'. In een conservatiever scenario is de groei er echter al wel grotendeels uit en ligt de TAM op 0,6 biljoen dollar die in 2028 wordt bereikt. In een derde, 'optimistisch scenario' schiet de TAM echter door naar meer dan 10 biljoen dollar die halverwege de jaren 30 al in zicht is.

Langjarige voorspellingen maken over marktgroei in technologie, is uitermate moeilijk. Het is echter een gegeven dat cloud computing op dit moment de basis vormt van alle technologische ontwikkeling, waardoor een spoedig einde aan de groei niet erg waarschijnlijk is. De toepassing van kunstmatige intelligentie staat waarschijnlijk nog in de kinderschoenen. De sterkste ontwikkeling zit in het gebruik van neurale netwerken en machine learning, waarbij de modellen steeds groter worden. Het ligt voor de hand dat de rol van hyperscalers daarbij gezien hun beschikbare capaciteit alleen maar toeneemt. Ook cloudnative development heeft nog een heel groeipad voor zich waarbij hyperscalers logischerwijze op meeliften. En dan volgt mogelijk binnen tien jaar ook nog kwantum computing, dat in het meest waarschijnlijke scenario ook een dienst van de grootste cloudaanbieders wordt.

Edge als wildcard

Drie grote Amerikaanse partijen, AWS, Microsoft Azure en Google Cloud domineren nu als de markt voor cloud computing. De voorsprong en de omvang van deze drie maakt het moeilijk voor nieuwe partijen een vergelijkbare positie te bereiken. Volgens de marktonderzoeker is edge computing echter de grote onbekende in de vergelijkingen. Met de al maar groter wordende capaciteit van computer en storage chips en de stijgende prijzen van clouddiensten, overwegen steeds meer bedrijven de voordelen van het uitvoeren van workloads op egde servers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in