Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorkom Amerikaanse dominantie van de cloud

De cloud is niet iets ontastbaars. Door het hele principe van cloud zou je al bijna vergeten dat data niet ergens in de ether zweven, maar altijd ergens op een fysieke server worden opgeslagen.
fenced clouds
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

De cloud is eigenlijk gewoon een netwerk van datacenters die verspreid staan over de hele wereld.

Deze fysieke datacenters zijn steeds vaker eigendom van Amerikaanse bedrijven. De sterke groei van de cloudindustrie en het businessmodel (dat substantiële investeringen vereist) zorgt ervoor dat de cloudmarkt meer en meer consolideert. Van de zeven grootste cloudproviders hebben er zes het hoofdkantoor in de VS. En ook al zijn hun datacenters verspreid over de hele wereld, ze vallen wel degelijk onder de Amerikaanse wetgeving.

Niet alleen de VS heeft zijn eigen wet- en regelgeving rondom data en privacy. Sinds afgelopen mei moeten Europese bedrijven die data verwerken en opslaan volgens de GDPR aan strenge regels voldoen. Nederlandse organisaties die data in de cloud onderbrengen (en wie doet dat nog niet) hebben dus te maken met een wirwar van wet- en regelgeving.

Eén cultuur

Gezien de huidige consolidatie van de markt, is het belangrijk dat we ons in Nederland afvragen hoe we voorkomen dat één cultuur (lees: de VS) de overhand krijgt in het digitale tijdperk. We kunnen we niet voorkomen dat de markt wordt gedomineerd door Amerikaanse spelers. Maar wat we als Nederland of Europa wél kunnen doen, is ons hard maken voor keuzevrijheid en het bieden van slimme alternatieven, om te voorkomen dat we straks niet meer om Amerikaanse datacenters heen kunnen – en dus ook niet om de wet- en regelgeving waar zij onder vallen.

Veel grote cloudspelers passen een lock-in-beleid toe

Keuzevrijheid betekent de mogelijkheid om op ieder moment te wisselen van provider, applicaties te verspreiden over verschillende providers en te bepalen waar data worden opgeslagen. Veel grote cloudspelers passen een lock-in-beleid toe: een organisatie kan slechts diensten afnemen bij één leverancier. Dit heeft tot gevolg dat deze spelers een soort standaarden in de markt kunnen creëren die het gebruiksgemak van cloudoplossingen niet verbetert.

Open structuur

Een open cloudstructuur is daarom van groot belang om dit te voorkomen. Een voorbeeld is de Open Cloud Foundation. Dit initiatief heeft als doelstelling standaarden te ontwikkelen waardoor keuzevrijheid in cloudoplossingen wordt gegarandeerd. Daarnaast helpen de inmiddels dertig aangesloten bedrijven anderen bij het maken van de juiste keuze voor een passende cloudoplossing.

Europa moet er wat tegenover stellen

De huidige industriële overheersing van de VS op de digitale markt leidt onvermijdelijk tot een culturele overheersing. Daar moeten we als Europa iets tegenover stellen; een alternatief waarin de Europese waarden worden toegepast op de manier waarop de cloudinfrastructuur en gegevensverwerking worden geleverd. Zodat organisaties weer een keuze hebben in hoe ze zichzelf digitaal willen transformeren.

Controle

Bedrijven moeten beseffen – in een wereld die wordt gedomineerd door digitale diensten die culturele, historische en territoriale grenzen overschrijden – hoe en waarom we gegevens verzamelen, verwerken en gebruiken. Voorkom dat de digitale markt wordt overheerst door één cultuur. Ben je ervan bewust waar je digitale diensten afneemt. Alleen op die manier kunnen we controle houden over gegevens en belangrijker nog: de privacy van klanten waarborgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in