Overslaan en naar de inhoud gaan

Eneco hangt SAP-landschap in Microsoft-cloud

Eneco heeft zijn volledige landschap aan SAP-software overgeheveld naar Microsofts Azure-cloud. In het korte tijdsbestek van 7 weken is 17,5 terabyte aan data verspreid over 23 omgevingen overgeheveld en toen in gebruik genomen. “In 2015 vroegen we binnen Eneco: wat willen we met onze SAP-installatie?”
Microsoft Azure logo

De nu voltooide vlotte cloudmigratie van de energieleverancier heeft nogal een aanloop gehad. Zo’n vier jaar geleden heeft het bedrijf zich intern beraad over de gebruikte SAP-omgeving. “De business had behoefte aan visie”, vertelt Sander van Steenis, manager business technology bij Eneco. Er was namelijk enige twijfel daarover. Klassieke vereisten als schaalbaarheid en stabiliteit stonden natuurlijk voorop. De toenmalige SAP-installatie viel op punten wel te verbeteren.

Samenloop van invloeden

Rond de tijd van die zakelijk ingegeven herijking van het eigen SAP-gebruik speelde echter nog een ander belangrijk element. Het contract voor de hosting van de gebruikte bedrijfssoftware van de Duitse ICT-leverancier stond op het punt van aflopen. Blijven bij de toenmalige hosting- en serviceprovider was geen vaststaand gegeven.

Enige tijd later kwam er nog een ander bijkomend element: de schaalverandering van Eneco zelf. Het bedrijf is vanwege de Wet Onafhankelijk Netbeheer per 31 januari 2017 gesplitst in een energiebedrijf en een netwerkbedrijf. “We werden daardoor kleiner.”

Tussen al die zakelijke ontwikkelingen door, heeft Eneco een openbare aanbesteding gedaan, die door dienstverlener Conclusion is gewonnen. Die Microsoft-partner had al Azure- en SAP-expertise in huis, onder meer in de persoon van Maximilian Ebenhoch. Die business- en innovation-architect is ooit begonnen als SAP-expert en is in zijn werk doorgegroeid naar Microsofts cloud-platform Azure. Daarbij maakt hij onderscheid tussen ‘Azure generiek’ en Azure voor SAP, stipt hij aan. Ebenhoch heeft Eneco nu naar de cloud geholpen, waarover hij en Van Steenis vertellen aan AG Connect.

Bij SAP blijven, maar beter

“De conclusie was toen: SAP is de beste keuze. Maar de toenmalige installatie kon beter”, blikt Van Steenis terug. Op punten als schaalbaarheid, wendbaarheid, flexibiliteit en daarmee ook betaalbaarheid was er nog wat te wensen. Zo zijn bepaalde systemen ‘s nachts niet nodig, vertelt Van Steenis over de schaalbaarheidswens. “Die willen uitzetten, dat scheelt energie”, wat naast een besparing ook gepast is voor de op groen gerichte energieleverancier.

Welke systemen dan ‘s nachts niet nodig zijn? “Onze ontwikkel- en acceptatieomgevingen.” In de oorspronkelijke situatie draaide alles in een datacenter van een leverancier; geheel on-premise waarbij de hardware op huurbasis was. In theorie zou er dan met een maand opzegtermijn wel wat te schalen zijn. Maar nu in Azure valt er “bij- en af te schalen in minuten”.

Pionieren op Azure

De keuze voor Microsofts cloudplatform is gemaakt na een afweging op basis van Eneco’s functionele wensen en eisen, plus de strategie. Bij de aanbesteding heeft de energieleverancier dan ook expliciet om visie op cloud gevraagd. Overigens was Eneco al strategisch Microsoft-partner. Ebenhoch geeft aan dat SAP op Azure in 2017, ten tijde van de aanbesteding, up and coming was.

Van Steenis erkent dat die combinatie toen nog wel wat jong was, maar ervaringen van een andere pionier op dit gebied heeft Eneco veel geleerd. “We hebben geen problemen gehad”, bij de cloudmigratie, geeft hij aan. Tenminste, geen onoverkomelijke problemen, want “in de IT zijn er altijd wel hick-ups”.

Na 8 jaar overstappen

In maart vorig jaar is de definitieve opdracht gegeven, waarna de omgeving in juli live is gegaan in Azure. “Ongeveer twee weken daarna hebben we de one-premise systemen uitgezet.” Vervolgens is Eneco in november vorig jaar ook live gegaan met SAP’s HANA, waarna in februari dit jaar nog twee migratiestappen zijn gevolgd. Daarbij is een transformatie doorgevoerd van Sybase naar HANA: de ERP-software ECC van die SAP-overname uit 2010 is naar HANA gegaan en daarna het business warehouse van Eneco. Al met al is de overheveling van Eneco’s SAP-landschap naar Azure vlot verlopen.

Alledrie de betrokken partijen hebben naadloos samengewerkt, vertelt manager business technology Van Steenis. Naast gebruiker Eneco en clouddienstverlener Conclusion was dat nog de ICT-aanbieder waar Eneco wegging. Die laatstgenoemde wordt niet bij naam genoemd, maar heeft wel acht jaar lang Eneco’s landschap aan SAP-software gedraaid.

Bijna tien jaar geleden heeft Eneco de support voor zijn SAP- en Oracle-applicaties uitbesteed aan CIBER. Het contract met die oudgediende ICT-dienstverlener van de energieleverancier is toen uitgebreid om de status van preferred supplier toe te kennen. Die concentratie van Eneco’s ICT-dienstverlening toen was uit kostenoverwegingen, aldus CIBER in het persbericht van juni 2009.

‘Nette retransitie’

Anno nu stipt Van Steenis nog aan dat de niet genoemde hosting- en servicepartner een “nette retransitie” heeft verzorgd. “Zij hebben ons ook op wat risico’s gewezen”, vertelt de manager business technology over de partij waar Eneco dus vandaan is gemigreerd. Naar de cloud van Microsoft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in