Overslaan en naar de inhoud gaan

Defensie VS gaat miljardenkostend cloudproject opnieuw aanbesteden

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een streep gezet door het 10 miljard dollar kostende JEDI-cloudcomputingproject. Het Pentagon heeft namelijk besloten de opdracht opnieuw aan te besteden, waarbij het werk tussen meerdere partijen wordt verdeeld. Volgens het ministerie gaat het bij de nieuwe aanbesteding om een zogeheten multi-vendorproject.
Pentagon
© Shutterstock
Shutterstock

Volgens het Pentagon zijn alleen Microsoft en Amazon vooralsnog in staat om aan de eisen van het Pentagon te voldoen. Daarom kunnen alleen die bedrijven nu meedingen naar de opdracht. Andere partijen moeten zich nog bewijzen. Microsoft en Amazon krijgen de deal overigens niet automatisch toegewezen. De bedrijven zullen met voorstellen moeten moeten komen over hoe ze aan de eisen van de overheid zullen voldoen, zo klinkt het.

Het lucratieve contract werd door de vorige regering gegund aan Microsoft. Dit tot groot ongenoegen van concurrent Amazon, die de beslissing aanvocht. Volgens Amazon lagen politieke spelletjes aan de basis van de beslissing van de regering-Trump om met Microsoft in zee te gaan.

Inmenging Trump

Bekend is dat de voormalige Amerikaanse president Donald Trump geen fan is van toenmalig Amazon-baas Jeff Bezos. Trump had het Amazon-bod voor de opdracht eerder openlijk bespot en de gunning uitgesteld. Ook uitte Trump geregeld kritiek op Amazon.

Voor kenners gold de poging van Amazon om het JEDI-contract, waarbij het Pentagon wordt onderworpen aan een digitaal moderniseringsproces, als bijzonder kansrijk. Vooral omdat Amazon Web Services ook al geclassificeerde servers aan de CIA levert.

Begrip bij Microsoft

Microsoft zei in een reactie dat het de beslissing om het contract te laten vallen begreep en respecteerde omdat het ministerie van Defensie een langdurige strijd in de rechtszaal te wachten zou staan. "De veiligheid van de Verenigde Staten is belangrijker dan welk contract dan ook", aldus het bedrijf. Amazon reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

De toekomst van het JEDI-cloudprogramma kwam eerder dit jaar op losse schroeven te staan. Ambtenaren van Defensie zeiden eerder al het contract te verscheuren als daadwerkelijk zou blijken dat politieke inmenging van Trump de reden was dat Amazon in eerste instantie misgreep.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in