Overslaan en naar de inhoud gaan

Beslissing over cloud hoort in de boardroom thuis

In de meeste bedrijven wordt het gesprek over IT nog altijd te laag in de organisatie gevoerd. Oké, de directie wil zich nog wel bemoeien met strategische beslissingen over bijvoorbeeld de leverancier van het ERP-pakket. Maar als het gaat over de vraag ‘on prem of in de cloud?’, haken de meeste bestuurders af. Te technisch, vinden ze. Onterecht, want juist die beslissing heeft een grote strategische impact, met name op hoe wendbaar de organisatie is.
directie vergadert
© Shutterstock
Shutterstock

In bedrijfskritische omgevingen is continuïteit verreweg de belangrijkste voorwaarde die aan IT wordt gesteld. Pas de laatste jaren wordt wendbaarheid een steeds belangrijkere randvoorwaarde voor IT, ook voor applicaties die draaien in het hart van de organisatie. Dat is een uitdaging, want die applicaties zijn vaak ontworpen in een andere tijd, in een periode waarin er in het hart van de bedrijfsvoering nooit iets veranderde. Daarom zijn ze nooit ontworpen met snelle aanpasbaarheid als uitgangspunt. De cloud (IaaS en PaaS) is dat wél. Vrijwel iedere organisatie heeft hier ook ervaring mee als het gaat om front end-apps. Steeds meer organisaties laten echter zien dat ook in kritische omgevingen de cloud kan worden gebruikt om snel nieuwe functionaliteit te ontwikkelen, te testen en uit te rollen. Zo kon Royal FloraHolland in coronatijd heel snel veilen op afstand introduceren omdat vrijwel alle applicaties binnen het Veilen-domein kort daarvoor waren ondergebracht in de cloud.

Businessbeslissing

Waar de keuze voor de cloud tot nu toe vaak een IT-aangelegenheid was, wordt het meer en meer een beslissing die in de boardroom moet worden genomen. IT is niet langer slechts ondersteuning van bedrijfsprocessen; IT ís het bedrijfsproces. De afhankelijkheid van IT is zo groot geworden dat het niet meer alleen een thema is voor de CIO. Ook de CEO en CFO zullen moeten begrijpen wat de wérkelijke businessimpact is van beslissingen op dit gebied. Denk bijvoorbeeld aan de beslissing welke onderdelen van je landschap je in de public cloud draait en welke in de private. 

De meeste organisaties zullen kiezen voor een hybride multicloudoplossing. In de regel lenen de applicaties die heel snel veranderen zich meer voor de public cloud, terwijl de back-endapplicaties in het hart van de bedrijfsvoering vaak in een private cloud draaien. Op deze regel zijn echter veel uitzonderingen denkbaar. Daarom zal ook in de boardroom het gesprek op gang moeten komen over: waar leggen we de knip? Op basis van welke argumenten nemen we welke beslissing? Wat zijn de consequenties van bepaalde keuzes?

Bestuurders moeten inzien dat IT niet langer het domein is waarmee je kosten kunt besparen. Het is het domein waarmee je markten kunt veroveren. Waar het essay ‘Software is eating the world’ in 2011 toen het verscheen nog verre toekomstmuziek leek, is het nu daadwerkelijk zo: ieder bedrijf is of wordt een IT-bedrijf. Het is tijd om daar ook naar te gaan handelen.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in