Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows Server krijgt nieuwe GUI-beheertool

Windows Server heeft van oudsher grafische middelen voor beheer, die de hoon van Unix- en Linux-veteranen hebben opgewekt. Tegenwoordig heeft Microsofts serverbesturingssysteem ook krachtige commandline-mogelijkheden, dankzij de PowerShell. Deze opdrachtprompt dient mede voor beheer, inclusief op afstand. De volgende release van Windows Server krijgt echter ook een nieuwe grafische beheertool.
Windows Server 2016
© Microsoft
Microsoft

Microsoft werkt al enige tijd aan Project Honolulu dat voorziet in een lokaal draaiend, grafisch beheerhulpdmiddel dat via de browser wordt bediend. Honolulu is in september aangekondigd en duikt nu op in de nieuwe bèta build van Windows Server. Deze preview is beschikbaar voor testers die zich als Windows Insider hebben aangemeld bij Microsoft.

Deze Windows-testversie heet voluit Insider Preview Build 17035 en bevat Project Honolulu Technical Preview 1711 Build 01003. Dit is de eerste update voor Honolulu sinds de allereerste alpha (Technical Preview) die Microsoft in september uitbracht, voor avontuurlijke testers.

Plus opslagbesparing

Verder is in de nieuwste bèta van Windows Server een eerder verdwenen functie teruggekeerd. Opslagtechnologie Storage Spaces Direct is vorige maand door Microsoft verwijderd uit build 1709 van Windows Server, maar keert nu terug. De net vrijgegeven preview build 17035 heeft Storage Spaces Direct aan boord waar Windows Insiders nu dus weer mee aan de slag kunnen.

De teruggekeerde functie brengt ook enkele verbeteringen met zich mee, blogt Microsoft. Dit omvat onder meer ondersteuning voor data deduplication en ook het nieuw ontwikkelde bestandssysteem ReFS. Volgens Microsoft biedt build 17035 de mogelijkheid om tot wel 50 procent aan opslagruimte te besparen.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in