Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer schakelt ethische hackers in

Ethische hackers mogen betaald gaan schieten op de beveiliging van de Tweede Kamer.
Tweede Kamer spreekgestoelte
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Dat kondigde Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) gisteren tussen neus en lippen aan tijdens het debat over het wel en wee van de Tweede Kamer zelf. Zonder veel debat maakte Arib bekend dat de Kamer ethische hackers gaat inzetten om de informatiebeveiliging te verbeteren. De betaalde hackers zullen in opdracht van de Kamer bij de Kamer zelf inbreken om zwakke plekken op te sporen en hacks in de toekomst te voorkomen.

Wanneer het speciale team van start gaat en uit hoeveel hackers het zal bestaan is nog niet bekend. “Ik moet nog worden bijgepraat door mevrouw Arib”, reageert woordvoerder Marjolijn van Goethem. Dat zal op korte termijn gebeuren, laat ze desgevraagd aan AG Connect weten.

Kamerleden eenvoudig te hacken

Arib reageerde met de aankondiging op de berichtgeving aan het begin van dit jaar over het hacken van Kamerleden. Journalisten van RTL Nieuws slaagde er naar eigen zeggen 'eenvoudig' in om de social media-accounts (twitter, Facebook en Linkedin) van enkele politici binnen te komen. De inloggevens bleken op internet te vinden te zijn, dankzij verschillende datalekken. De journalisten wisten onder andere het Twitteraccount van SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij binnen te dringen.

De Kamervoorzitter liet destijds weten dat ze het heel erg vervelend vindt dat er blijkbaar zo gemakkelijk kan worden ingebroken op de accounts van politici. “Daarom stellen we experts op het gebied van automatisering en veiligheid beschikbaar”, licht de woordvoerder van Arib toe. “Deze hebben we al in huis dus Kamerleden kunnen daar per direct terecht voor advies en ondersteuning.” Er werd toen nog niet gesproken over de inzet van ethische hackers.

De accounts op bijvoorbeeld Facebook en Twitter zijn allemaal door politici zelf aangemaakt, in sommige gevallen al vele jaren geleden. “Niet iedereen zal bijvoorbeeld weten waar je op moet letten bij het aanmaken van een veilig wachtwoord. Daar is nu een loket voor”, aldus de woordvoerster.

Potentie beter benutten

Kees Verhoeven, die namens D66 in de Tweede Kamer zit en vorig jaar door AG Connect werd uitgeroepen tot ICT-politicus van het jaar reageert op Twitter enthousiast op de aankondiging die Arib gisteren deed: ‘Langgekoesterde wens in vervulling. We moeten de potentie van ethisch hackers veel beter benutten!’

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in