Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspectie: Gehandicaptenzorg heeft ICT-zaken vaak niet op orde

Organisaties in de gehandicaptenzorg hebben hun ICT-zaken vaak niet genoeg op orde om goed en veilig digitale vormen van zorg te bieden, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
gezondheidszorg
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

"Risicoanalyses worden niet altijd uitgevoerd. Zorgverleners moeten nog vaak digitale informatie met de hand in elektronische cliëntendossiers overnemen. En de zorgaanbieders voldoen vaak niet aan de wettelijke norm over informatiebeveiliging", constateert de inspectie.

Ze deed onderzoek bij veertien zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg, middelgrote, grote en heel grote. De gezondheidszorg moet het in de toekomst voor een deel van e-health gaan hebben, want de zorgvraag groeit en voor de personeelskrapte is nog geen oplossing.

"Digitale voorzieningen kunnen de vrijheid en de eigen regie over het leven van cliënten vergroten. Elektronische cliëntportalen geven inzicht in hun zorgplan en in zorgrapportages. Elektronische dispensers kunnen medicijnen vrijgeven en ook het ‘aftekenen’ van verstrekte medicatie kan digitaal gebeuren. Sociale robots en games kunnen het contact van cliënten onderling en met anderen stimuleren", schetst de inspectie onder meer.

Ze verwacht dat de gehandicaptenzorg "nog dit jaar aantoonbaar stappen zet om te voldoen aan de wettelijke norm voor informatiebeveiliging".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in