Overslaan en naar de inhoud gaan

Gratis DNS-malwarefilter van XS4ALL

XS4ALL introduceert een DNS-filter in haar eigen netwerk waarmee malwareverspreidende en phishende IP-adressen worden geblokkeerd. Klanten van deze Nederlandse oer-internetprovider (in 1993 de eerste voor consumenten) kunnen deze malwarebescherming zelf activeren, maar indien gewenst ook weer uitschakelen. Doordat hiermee malwareverspreiding wordt tegengegaan, geeft het filter ook niet-klanten bescherming, aldus XS4ALL.
domeinnaambordjes
© CC0 (Pixabay licence)
CC0 (Pixabay licence)

Het DNS-filter (Domain Name Service) blokkeert voor de internetverbindingen van XS4ALL-klanten de toegang tot sites waar digitale dreigingen vandaan komen. Dit omvat domeinnamen en IP-adressen die dienst doen voor malwareverspreiding, die phishingaanvallen ondernemen, die gehackte systemen aansturen, en meer vormen van cybercrime. Het nu geïntroduceerde filter komt neer op een zwarte lijst van netwerknamen en/of IP-adressen "waarvan XS4ALL weet dat ze malware verspreiden of voor phishing worden gebruikt".

DNS-keuze

De provider benadrukt in zijn FAQ dat het deze lijst continu actualiseert "wanneer er een nieuw geval bijkomt". Doordat het filter geldt voor de internetverbinding van klanten zijn hiermee meteen alle computers, smartphones, tablets, smart-tv's, IoT-apparaten, enzovoorts beschermd. Tenminste, zolang die via Ethernet of WiFi de XS4ALL-connectie gebruiken én als klanten op hun modemrouter de DNS-servers van de provider gebruiken. Sommige mensen kiezen voor alternatieven, zoals de snelle DNS-servers van Google of de privacygerichte nieuwe service van Cloudflare. In dat geval wordt het DNS-malwarefilter van XS4ALL als het ware 'omzeild', door gebruikers zelf.

Klanten van XS4ALL kunnen er zelf voor kiezen om het malwarefilter aan te zetten, en eventueel ook weer uit te schakelen. Daarvoor moeten zij inloggen op het beheerpaneel Mijn XS4ALL op de website van de provider, waar ze de aan/uit-knop onderaan de pagina voor de optie “Internet”. Terwijl deze nieuwe beveiligingsmaatregel alleen geldt voor klanten biedt de provider indirect ook bescherming voor andere internetgebruikers.

Ook 'beveiliging achteraf'

"Met de introductie wil XS4ALL in eerste instantie het eigen netwerk beschermen tegen het groeiend aantal incidenten met kwaadaardige software. Doordat het filter de verspreiding van malware via eigen klanten een halt toeroept, wordt ook de verspreiding via niet-klanten tegengegaan", aldus de aankondiging. Daarnaast geeft de DNS-bescherming ook 'beveiliging achteraf': "Dit filter zorgt er niet alleen voor dat malware een stuk moeilijker op uw systeem komt, maar zelfs na besmetting stopt het de communicatie tussen een reeds besmet apparaat en de malware-controleserver. Belangrijke informatie kan in zo'n geval dus niet buitgemaakt worden."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in