Overslaan en naar de inhoud gaan

Consumentenbond: Ondersteuning slimme apparaten doorgaans mysterie

Fabrikanten van slimme producten zoals smartphones, televisies en smart-verlichting geven onvoldoende informatie aan consumenten over hoelang zij veiligheidsupdates kunnen blijven verwachten. De Consumentenbond meldt op basis van onderzoek onder 86 producenten dat slechts een op de vijf duidelijkheid geeft over de duur van software-updates.
slimme wasmachine
© Shutterstock
Shutterstock

Volgens de Consumentenbond heeft slechts 22 procent van de producenten in kwestie online informatie beschikbaar over updates. Dat is wel meer dan in 2020, stelt de organisatie, toen ging het om 14 procent. Met name voor witgoed is op de websites van de fabrikanten vrijwel niets te vinden over update-beloften.

"Iedereen weet hoe belangrijk digitale veiligheid is", zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. "Updaten is daarin essentieel. Maar voor consumenten is meestal volstrekt onduidelijk wat ze kunnen verwachten. Ik had gehoopt dat fabrikanten verder zouden zijn en hun verantwoordelijkheid zouden nemen. Dat blijkt niet het geval en dat is teleurstellend."

De consumentenorganisatie adviseert gebruikers alleen smartproducten in huis te halen die minstens nog een paar jaar na aankoop garantie geven op updates.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in