Overslaan en naar de inhoud gaan

ABN Amro experimenteert met nieuwe financiën

Dit zegt Menno van Leeuwen, manager in het Innovation Center van ABN Amro. Dit centrum is de kraamkamer voor nieuwe ideeën binnen de Bank. In het Center worden korte, snelle, projecten uitgevoerd met als doel om snel inzicht te krijgen in nieuwe technologie. Dergelijke projecten duren niet langer dan 10 à 12 weken.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Bitcoins onder de loep

Een van de projecten heeft betrekking op de Bitcoin, als virtuele munteenheid. Van Leeuwen: "Banken hebben te maken met uitdagers van buiten, die nieuwe dingen verzinnen. Als je die negeert, kun je op een moment voor verrassingen komen te staan en dat is onwenselijk. De Bitcoin is geen regulier betaalmiddel, maar het is wel een onderwerp dat sterk vraagt om een veilige omgeving. Wij als bank zijn ervaren om een veilige omgeving aan onze klanten te bieden en de combinatie met de Bitcoin testen we in de praktijk uit."

Contactloos betalen

De financiële wereld begint net met kaarten waarmee betalingen via Near Field Communication (NFC) kunnen worden geregeld. "Dat is handig, maar daarnaast zijn er ook andere technieken, bijvoorbeeld Beacon waar Apple de voorkeur aan geeft. Daarmee kunnen betalingen worden gedaan over grotere afstand, enkele tientallen meters. Die techniek willen we ook diepgaand bekijken, ook weer via een test. Te beginnen met onze eigen medewerkers die in eigen huis met het Apple-systeem gaan afrekenen. Die test begint over enkele weken", zegt Van Leeuwen.

Alle kansen openhouden

Door steeds nieuwe technieken en methoden zelf uit te proberen, wil de bank voorbereid zijn op veranderingen. Van Leeuwen: "Denk alleen al aan de optie, die in 2017 wordt ingevoerd, waarbij bankklanten de gelegenheid krijgen om hun financiële gegevens te delen, bijvoorbeeld via Google. Als je daar nu niet al over nadenkt, sta je in 2017 voor het blok."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee