Overslaan en naar de inhoud gaan

Revolutionaire accu van MIT gepresenteerd

Een bijkomend voordeel is, volgens het onderzoeksteam, dat in de nieuwe accu geen koolstof wordt gebruikt, ondanks dat het binnenwerk een organische verbinding is in combinatie met een metaal. "Het verwerken van koolstof is moeilijk, zeker als je er een supercondensator van wil maken. Je moet dan werken met agressieve chemicaliën en ook hoge temperaturen. Bij het nieuwe materiaal hebben we daar geen last van", zegt researcher Mircea Dincă.

Het nieuwe matyeriaal waar het hier over gaat is een zogeheten metal-organic framework (MOF), een verbinding van een metaal (nikkel) en een organische component (hexaiminotrifenyleen). Die verbinding bestaat uit molecuulketens die in de vorm van zeshoeken zijn gerangschikt. "Het lijkt nog het meest op de structuur van een spons", aldus Dincă. Een ander voordeel is, dat de stof zo is gevormd dat het oppervlak zeer groot is, wat voldoende ruimte geeft om elektronen op te nemen en weer af te staan. Meer diepgaande informatie valt hier te lezen.

De stof kan snel van lading worden voorzien en omdat de interne geleiding laag is, kan die lading daarna effectief worden afgegeven. Het materiaal gedraagt zich dus als een accu. Het team heeft inmiddels een proefopstelling gemaakt op basis van een knijpkat, een zaklantaarn met een ingebouwde generator (zie foto). Als aan de rode knoppen wordt gedraaid wordt een spanning opgewekt, die wordt gebruikt om de accu (ingebouwd in een standaard knoopcelbehuizing) op te laden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in