Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwste Mac Pro is krachtpatser

De Mac Pro heeft een volledige vernieuwing ondergaan, zowel aan de buitenkant als in de techniek in het binnenwerk. De saaie kast is nu vervangen door een 'spannende' gitzwarte cilinder die een heel stuk kleiner - ruim 25 centimeter hoog - is dan de behuizing van de huidige Mac Pro-lijn. Onder de motorkap van de nieuwe Mac Pro zitten 1 of 2 Intel Xeon E5-processors met in totaal maximaal 12 cores en 256-bit floating point units (FPU).
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het werkgeheugen bestaat uit 1,866 MHz DDR3 geheugen dat met 60 GBps benaderbaar is. De harde schijf is ingeruild voor Flash-geheugen met een leessnelheid van 1,25 GBps. Daarmee leest het zwarte monster 10 keer zo snel als de snelste schijf die voorheen in een Mac Pro zat.

Alle externe verbindingen gaan over 6 Thunderbolt 2-connectors die ieder een doorvoersnelheid van maximaal 20 Gbps mogelijk maken. Per poort kunnen 6 apparaten worden aangesloten. Het is ook de eerste Mac die standaard is voorzien van 2 grafische processors. Dat zijn AMD FiroPro-chips. De Mac Pro ondersteunt daarmee ook 4K ultrahoge-resolutieschermen.

De Mac Pro is voorlopig nog niet te koop. Apple houdt het, rijkelijk vaag, op "later dit jaar".

MacBook Air krijgt nieuwste Intel Cores

Schiller introduceerde tevens een nieuwe lijn MacBook Airs. Uiterlijk verschillen ze niet van de huidige versie. Ze hebben echter een 4e generatie Intel Coreprocessor (Haswell) waardoor ze veel langer met de batterij doen bij betere prestaties. De huidige 11 inch-variant kan volgens de specs 5 uur toe met een acculading en de nieuwe maar liefst 9 uur. De nieuwe 13 inch-MacBook Air hoeft nu pas na 12 uur aan de oplader. De huidige versie kan 7 uur toe met een volle accu.

De nieuwe MacBook Air is wel direct uit voorraad leverbaar, ook in Nederland. Het model met scherm van 11 inch kost 1029 euro (met 128 GB SD) respectievelijk 1229 euro (met 256 GB). De grotere 13-inh uitvoering kost respectievelijk 1129 en 1329 euro met even grote SSD's. Wat betreft processor (Core i5 op 1,3 GHz), grafische processor (Intel HD Graphics 5000) en werkgeheugen (4 GB) zijn ze allemaal identiek.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in