Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogleraar: 'leven lang computeren. leven lang foeteren?'

Aan vrijwel elke kwaliteitseis die je aan een normaal product zou stellen, wordt bij software niet voldaan, beweert hij in zijn oratie die hij op vrijdag 5 maart uitspreekt in Heerlen. “Standaardisatie, gegarandeerde eigenschappen, veiligheid: vergeet het maar… Het wordt tijd dat er veel meer aandacht besteed wordt aan de analyse van software in plaats van ontwikkeling!”, aldus Van Eekelen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Volgens de hoogleraar maakt de grote afhankelijkheid van computers enerzijds frustratie en agressie los wanneer computers niet doen wat we van ze verwachten, maar kan dit anderzijds ook tot grote maatschappelijke schade leiden. Als voorbeeld noemt hij wanneer er iets mis gaat met de software van een energiecentrale. Bij veiligheidskritische en bedrijfskritische systemen wordt daarom veel getest en bestaan er standaarden. Die standaarden stellen echter vooral eisen aan het proces en geven geen garantie dat het product van goede kwaliteit is.

In de softwarewereld zijn er volgens van Eekelen verrassend weinig middelen om software als product te analyseren. “Het eindresultaat analyseren is niet gangbaar in de softwarebedrijven. In de academische wereld wordt wel uitgebreid onderzoek naar softwareanalyse gedaan en de eerste resultaten worden nu op bescheiden schaal toegepast.”

Van Eekelen noemt het evident dat het belang van softwareanalyse zal groeien. “Niet alleen vanwege het voorkomen van fouten, maar ook om juridische conflicten over aansprakelijkheid te vermijden.” In zijn oratie geeft hij aan wat hij op onderwijs- en onderzoeksgebied wil gaan doen om de kwaliteit van software te verbeteren. Te denken valt hierbij aan formele softwareanalyse, de Maeslantkering, slimme meters, Wikiwijs, het informaticaonderwijs op de middelbare school en een nieuwe masteropleiding aan de Open Universiteit. Van Eekelen (1956) is voor 0,3 fte als hoogleraar Softwaretechnologie werkzaam voor de Open Universiteit. Voor het overige deel van de werkweek is hij verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, bij het Institute for Computer and Information Sciences (ICIS).

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in