Overslaan en naar de inhoud gaan

Diepte recessie kan meevallen

Informatie die de federatie van technologiebranches ontvangt over de ontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2009, alsmede een analyse die de federatie maakte over een langere periode uit het verleden, geeft volgens directeur Kees Groeneveld “aanleiding tot enige relativering van de angst voor een diepe en langdurige recessie”.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Groeneveld komt tot de analyse naar aanleiding van cijfers uit het halfjaarlijkse trendonderzoek, uitgevoerd onder de achthonderd bedrijven die zijn aangesloten bij de vier technologiebranches van de federatie. In totaal kwam de omzet van alle achthonderd technologiebedrijven samen over 2008 uit op 6,5 miljard euro.

Deze Nederlandse bedrijven blijken in 2008 voor bijna drie procent minder orders te hebben geboekt. De omzet groeide nog wel licht, met bijna anderhalf procent. "Gelet op de forse teruggang die we al enige tijd zien in één van de vier branches, voor Industriële Elektronica, vallen deze jaarcijfers nog mee", analyseert Groeneveld. "Met name twee andere branches, Laboratorium Technologie en Medische Technologie, doen het beter dan verwacht en groeiden in 2008 nog, zowel in orderintake als in gerealiseerde omzet". In de vierde technologiebranche, Industriële Automatisering, groeide de omzet wel, maar liep de orderintake terug.

Naast het reguliere trendonderzoek werd ook een “recessie-onderzoek” gehouden. In januari werd de stemming in de markt onderzocht. De technologiebedrijven hadden toen nog vrijwel geen last van problemen bij of met banken. De meeste bedrijven gaven aan de bank helemaal niet nodig te hebben. Ook qua werkgelegenheid bleek niets van onrust of paniek. Een kwart van alle bedrijven gaf aan nog steeds extra mensen nodig te hebben.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in