CBG maakt publiek e-depot voor stambomen

Het CBG is al sinds 1945 de verzamelplaats voor dergelijke stamboomgegevens, grotendeels in een papieren vorm. Van Drie: “Een eigen e-depot is daarop een goede aanvulling. We hebben de hardware al aangeschaft en die is ondergebracht bij ‘de buren’, het Nationaal Archief. Dat betekent dat we ook meelopen met alle procedures en faciliteiten, zoals een centraal geregelde backup.”
De nieuwe website is gebouwd door softwarehuis Kensas uit Amsterdam. “Dat is een club die veel ervaring heeft met complexe database en de ontsluiting daarvan via internet. Ze hebben onder andere applicaties gebouwd voor de Belastingdienst en Albert Heijn. Achter de site StamboomNederland.nl zal een groeiende database van familiegegevens ontstaan. We laten de gebruikers zoveel mogelijk de vrije hand bij het vullen van hun database, met natuurlijk wel een controle achteraf. Als iemand vreemde teksten of gegevens van een niet bestaande familie plaatst, grijpen we in”, stelt Van Drie. De site krijgt een sober uiterlijk, met alleen functioneel kleurgebruik. Het geheel is geoptimaliseerd voor een resolutie van 1024 x 768 pixels.
Het CBG heeft een directe aansluiting op het breedbandnetwerk van Surfnet, een snel glasvezelkanaal naar internet. “Binnenkort houden we echter een grote stresstest, om te kijken welke datastromen de website aankan. We willen de gebruikers niet verder inperken dan absoluut nodig is, ook grote stambomen moeten ingelezen kunnen worden”, aldus Van Drie. Voor het uploaden kan gebruik worden gemaakt van de internationale standaard Gedcom, een ontwikkeling van de kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen uit Utah. Daarnaast wil het CBG zoveel mogelijk gebruikmaken van XML.
De gebruikers krijgen grotendeels de vrije hand, en zij dienen zich dan ook de nodige beperkingen op te leggen. Bijvoorbeeld door het niet publiceren van gegevens over levende personen zonder hun expliciete toestemming. Ook moet de juistheid van de gegevens door de inzender zelf worden gecontroleerd. Van Drie: “Het is ook mogelijk om met een team aan één stamboom te werken, daar moet dan wel voor worden betaald. Een basisabonnement voor een enkele gebruiker is gratis, wil je meer dan kost dat 15 (tot 5 personen op één project) dan wel 25 euro (met meer dan 5 personen op één project) per jaar.”
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee