'80% van het werk dat we vandaag doen, kan in de komende duizend dagen geautomatiseerd worden'
Kunstmatige intelligentie krijgt een steeds grotere rol in het bedrijfsleven. Tijdens de collegereeks Artificial Intelligence voor Business van Nyenrode Business Universiteit en AG Connect onderzoeken we de invloed van AI op het bedrijfsleven en welke mogelijkheden en beperkingen er zijn. Bijvoorbeeld rond Agentic AI, waar AI-expert Remy Gieling grote kansen ziet.

Agentic AI is een vorm van AI-systemen die autonoom beslissingen kunnen nemen en acties kunnen uitvoeren om specifieke doelen te bereiken. Daarmee gaat het een stap verder dan de taalmodellen die de laatste jaren veel in het nieuws komen. "Generatieve AI is de basis, het brein. Dat brein kan wel ergens over nadenken en informatie interpreteren, maar verder geen daadwerkelijke acties uitvoeren op basis van die informatie", verklaart Gieling. Agentic AI kan die stap wel zetten. "Het is de volgende stap van automatisering."
Meer met minder mensen
Gieling verzorgt als gastspreker een college over precies deze technologie. Hij voorspelt dat Agentic AI in de komende duizend dagen voor een grote transformatie gaat zorgen. "We hebben nu eindelijk een technologie die op menselijk cognitief niveau kan redeneren over zaken en toegang heeft tot digitale systemen. Het werk van kenniswerkers bestaat vooral uit informatie opdoen, erover communiceren en redeneren, en op basis daarvan aanpassingen doen in bijvoorbeeld je inbox of database. De systemen die we nu hebben gekregen, kunnen dat werk doen."
Dat betekent dat bedrijven meer kunnen doen met minder mensen. "Neem het voorbeeld van de klantenservice: daar heb je ook in de toekomst menselijke medewerkers nodig, maar wel 95% minder dan er nu zijn." Op internationaal vlak kan daardoor mogelijk beter geconcurreerd worden. "In China heb je 1,4 miljard mensen die allemaal problemen kunnen oplossen. In Nederland hebben we er zo'n 18 miljoen. Wil je internationaal concurrerend blijven, dan moet je iets met deze technologie."
Het bedrijfsleven moet zich voorbereiden op de veranderende wereld, vindt Gieling. "Hoe ga je dit technologisch inrekenen in je organisatie? Wat betekent dit voor je team en welke vaardigheden zijn straks nodig?" Bovendien moet er goed gekeken worden naar mogelijke business cases. "Hoe gaan we ons onderscheiden als iedereen alles gaat automatiseren? Hoe gaan we deze technologie inzetten om een proces te optimaliseren, maar ook om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen? Over dit soort vragen gaan we het in het college hebben."
De Collegereeks Artificial Intelligence voor Business start op 25 september 2025. Aanmelden kan nog. Meer informatie via Collegereeks Artificial Intelligence voor Business
Remy Gieling is onder meer oprichter van kennisplatform AI.nl en The Automation Group, techwatcher en presentator voor RTL Z. Tijdens de collegereeks verzorgt hij als gastspreker het tweede college, waarin hij zich op Agentic AI focust.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee