Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna alle ICT-apparatuur blijft in kringloop

Het nationale inzamelsysteem voor afgedankte computer- en telecomapparatuur bestaat sinds 1999. Sindsdien is ruim 110 miljoen kilo verwerkt. Het overgrote deel komt binnen via gemeenten: vorig jaar 1,25 kilo per hoofd van de bevolking, twee keer zoveel als in 2002.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Uit de ingezamelde apparatuur worden materialen gehaald die geschikt zijn voor hergebruik. Meer dan de helft van het totaalgewicht wordt vermalen tot ‘e-scrap’ waar smelterijen materialen als goud, zilver en palladium uit terugwinnen.

Uit de ICT-Milieumonitor 2007 blijkt verder dat het aantal ICT-apparaten in Nederlandse huishoudens vorig jaar met 6 miljoen is toegenomen tot 49 miljoen. Daarvan wordt 11 procent nooit gebruikt en 9 procent minder dan eens per maand. Gemiddeld zijn de apparaten ruim vier jaar oud. Tot de zelden of nooit gebruikte spullen behoren vooral mobiele telefoons en CRT-monitoren. Op het moment van afdanken zijn de apparaten gemiddeld zeven jaar oud, waarbij desktop-pc’s (8,1 jaar) en CRT-beeldschermen (8,5 jaar) het langst meegaan.

Het inzamelsysteem voor computer- en telecomapparatuur wordt bekostigd door de fabrikanten en importeurs. Zo’n 300 bedrijven maken gebruik van het systeem. Consumenten hoeven geen verwijderingsbijdrage te betalen bij aankoop van nieuwe apparaten. De verwerking vindt grotendeels plaats bij Sims Recycling Solutions in Eindhoven.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee