Overslaan en naar de inhoud gaan

Google slaat Nederland nog even over met slimme zoekmachine

Google zette eind vorige week een volgende stap in de integratie van Search Generative Experience (SGE) waarbij de opties beter zijn afgestemd op de ervaringen met het eerste gebruik. Maar in het Nederlandse taalgebied is de nieuwe Google-zoekmachine nog een grote afwezige.

zoeken
Glorypublisher

Google heeft eind vorige week de beschikbaarheid van Google SGE uitgebreid naar 120 landen. De Nederlandse taal en cultuur is blijkbaar voor de webgigant nog te ingewikkeld. Dat zagen we eerder bij Microsoft dat jaar na jaar een grotere rol voor Cortana in allerlei apps inbouwde, maar Cortana nooit in Nederland heeft geïntroduceerd. 

Microsoft vaart nu andere koers

Bij Microsoft is de situatie nu anders, sinds het bedrijf wat kunstmatige intelligentie betreft zwaar leunt op de innovatie bij OpenAI. ChatGPT was vanaf de introductie in november vorig jaar heel taalvaardig in het Nederlands. Dat geeft te denken over de capaciteiten van Bard, die onder de consumentgerichte genAI-toepassingen van Google zit. 

Google heeft inmiddels uit de ervaringen bij Search Labs geconcludeerd dat gebruikers het plezierig vinden dieper in een onderwerp te duiken nadat de chatbot het eerste antwoord heeft gegeven. Dus heeft Google het nu makkelijker gemaakt vervolgvragen te stellen en moedigt gebruikers ook aan daar gebruik van te maken met een aantal suggesties op basis van wat andere gebruikers vroegen.

Meer vernieuwingen

Verder komen er nieuwe mogelijkheden bij de inzet van generatieve AI bij vertalingen. Als een woord meerdere betekenissen heeft, wordt het woord onderstreept zodat ze kunnen controleren of de vertaling wel past bij de intentie waarmee de tekst in een andere taal is geschreven.

Ook deze opties komt weer eerst beschikbaar in het Amerikaans-Engelse taalgebied met de belofte daarna de veranderingen ook in andere talen door te voeren. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in