Overslaan en naar de inhoud gaan

Gen-AI maakt werknemer echt efficiënter, blijkt uit onderzoek

De inzet van tekstrobots kan werknemers daadwerkelijk efficiënter maken in het uitvoeren van dagelijkse taken, blijkt uit een onderzoek van MIT. Ook kunnen de prestatieverschillen die tussen werknemers bestaan, kleiner worden.
Efficient employee
© Shutterstock
Shutterstock

Na de eerste empirische verbazing over wat er allemaal kan met tekstgenererende chatbots, verschijnen de eerste resultaten van onderzoeksresultaten naar wat de inzet van generatieve AI daadwerkelijk toevoegt. Het Massachusetts Institute of Technologie (MIT) toont aan dat praktisch geschoolden die teksten moeten schrijven sneller klaar zijn en een betere kwaliteit werk afleveren wanneer ze ChatGPT gebruiken, schrijft Datanews.

Productiviteit gaat omhoog

De betreffende werknemers voelden zich productiever en waren dat ook. Ze waren gemiddeld 11 minuten sneller klaar met het schrijven van een korte tekst zoals een memo of een persbericht, dan de controlegroep die het hulpmiddel niet mocht gebruiken. Ook nam de kwaliteit van het geleverde werk met 18% toe. De MIT-onderzoekers deden het onderzoek met 453 medewerkers uit verschillende sectoren.

Het effect op het gevoel van productiviteit en plezier in het werk bleef ook na twee weken bestaan. Na twee maanden nam het enthousiasme wel iets af. De onderzoekers constateren ook dat het gebruik van dergelijke AI-gebaseerde hulpmiddelen ook helpt om de verschillen in vaardigheden tussen werknemers kleiner te maken. De AI-tools helpen om de hiaten in de kennis en vaardigheden van werknemers in te vullen. Maar het omgekeerde kan ook. De slimmere werknemers zijn wellicht beter in staat optimaal te profiteren van de mogelijkheden van het gereedschap.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in