Overslaan en naar de inhoud gaan

Brussel: EU moet wereldleider data en AI worden

De EU moet wereldleider worden in de toekomstige digitale samenleving, die transparant en democratisch moet zijn en waarin de privacy van de burgers wordt beschermd. "Elke persoon, elke werknemer, elk bedrijf hoort een eerlijke kans te hebben om de vruchten te plukken van de digitalisering", aldus vicevoorzitter van de Europese Commissie Margrethe Vestager bij de presentatie van haar strategische plannen voor data en kunstmatige intelligentie (AI) in Brussel.
Vestager EC
© EC
EC

Voor de digitalisering van Europa zijn investeringen in nieuwe technologieën nodig, nieuwe spelregels voor het bedrijfsleven en internetplatforms, en garanties voor burgers die in het dagelijks leven steeds meer met AI te maken krijgen.

De commissie wil een wettelijk kader voor toepassingen met een hoog risico in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, bij politiewerk en in het transport. Die regels moeten transparantie en traceerbaar, menselijk toezicht garanderen. Ook wil de commissie een "breed debat" over de wenselijkheid van de toepassing van gezichtsherkenning.

Betere toegang tot data

Daarnaast wil Brussel een soort interne markt voor data opzetten. "Er wordt een enorme hoeveelheid industriële en publieke data voortgebracht, die de manier waarop we produceren, consumeren en leven veranderen", zei EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt). "Ik wil dat Europese bedrijven en wetenschappers toegang tot deze gegevens hebben, zodat er bijvoorbeeld toepassingen voor AI kunnen worden ontwikkeld."

Alle ontwikkelingen moeten hand in hand gaan met het doel om in de EU in 2050 klimaatneutraal te zijn. Ook is het beleid erop gericht de technologische achterstand op de Verenigde Staten en China teniet te doen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in