Overslaan en naar de inhoud gaan

Algoritme-inzet leidt tot klachten Starbucks-barista's over onderbezetting

Barista's van Starbucks klagen over onderbezetting. In sommige winkels waar een jaar geleden ijskoude macchiato's en dubbele espresso's door vijf mensen werden bereid, zijn dat er nu drie of vier. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met anonieme managers en werknemers.

koffie
CC0/Pixabay License

Het personeel wijt de onderbezetting deels aan een algoritme dat Starbucks sinds enige tijd gebruikt om het werk in de winkels te verdelen. Het systeem gaat uit van orderprognoses en productbeschikbaarheid, maar houdt volgens de werknemers onvoldoende rekening met het toenemende aantal speciale wensen van klanten, zoals extra espresso of koud schuim.

Eerste omzetdaling sinds 2020

Klanten moeten daardoor steeds langer wachten, zeggen de werknemers tegen Bloomberg. Uit cijfers van dataleverancier Technomic zou blijken dat 8 procent van de klanten van Starbucks tussen de 15 en 30 minuten op zijn drankje moet wachten. Dit zorgt niet alleen voor wachtende en ontevreden klanten, maar ook voor onafgemaakte bestellingen en omzetverlies.

Starbucks betwist dat de winkels onderbezet zijn, maar geeft toe dat de langere wachttijden hebben bijgedragen aan de eerste omzetdaling per kwartaal van het bedrijf sinds 2020. Het bedrijf heeft de afgelopen achttien maanden zijn arbeidsalgoritme en ander personeelsbeleid verbeterd om te zorgen voor "voldoende capaciteit om aan de vraag te voldoen".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in