Overslaan en naar de inhoud gaan

AI dwingt opensource-gemeenschap tot opstellen van nieuwe licenties

Opensourcelicenties zijn toe aan een herziening door de stormachtige opkomst van generatieve AI (genAI). De bestaande licenties passen niet goed meer bij producten van genAI. Die modellen zijn vaak getraind op sets met data of met code die onder een opensourcelicentie beschikbaar zijn gemaakt.
Stefano Maffulli
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Een groot aantal partijen dat betrokken is bij opensourcelicenties, houdt al verkennende gesprekken over hoe genAI-producten een plek moeten krijgen in gereviseerde gebruiksvoorwaarden, zegt Stefano Maffulli, directeur van het Open Source Initiative (OSI) in een gesprek met The Register. Een voorbeeld van de voorliggende problemen is als een Large Language Model (LLM) is getraind op grote hoeveelheden opensourcecode en op basis daarvan code produceert die vrijwel identiek is aan opensourcecode die bijvoorbeeld op GitHub staat. Volgens het normale auteursrecht heeft de maker van het LLM het eigendomsrecht op die nieuwe code. Maar de opensourcelicenties schrijven voor dat werk dat voortbouwt op de opensourcecode, ook weer onder de opensourcelicenties moet worden vrijgegeven.

Nu zijn er veel verschillende opensourcelicenties en onder sommige - bijvoorbeeld de MIT License - is er makkelijker een oplossing voor dit probleem te vinden dan bij andere, zoals die van Apache of GPL. Een apart probleem vormen LLM's waarbij code en data  - die onder die de huidige opensourcelicenties vallen - samen komen met medische gegevens voor het trainen van medische toepassingen. Volgens Maffulli is de korte versie van een heel lang antwoord dat medische data nooit onder opensourcelicenties kunnen vallen.

Terug naar de basis

Maffulli is van mening dat er eigenlijk behoefte is aan een hele nieuwe set opensourcelicenties. De beste route daar naartoe is volgens hem, terug te gaan naar de basis, het GNU Manifesto. Van daaruit zou dan makkelijker een nieuwe weg uitgezet kunnen worden langs de complexe scheidslijn tussen AI en open source.

Het is een van de opties die OSI nu bespreekt met onder meer Open Forum Europe, Creative Commons, Wikimedia Foundation, Hugging Face, GitHub, de Linux Foundation, ACLU Mozilla en het Internet Archive. Samen willen zij meer duidelijkheid scheppen voor wetgevende instanties. De EU en de VS hebben nu grote moeite met het opzetten van regelgeving voor AI en hebben bovendien te weinig deskundigen op dit gebied beschikbaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in