Overslaan en naar de inhoud gaan

AI dwingt CISO tot nieuw risicomanagement, zegt Gartner

CISO's kunnen niet vasthouden aan hun vertrouwde methoden als de organisatie AI inzet, waarschuwde Gartner-analist Mark Horvarth vandaag  op een conferentie over Security & Risk Management. "AI vereist nieuwe vormen van Trust, Risk and Security Management (TRiSM)."

training
Shutterstock

Horvarth wijst op nieuwe risico-typen. Eén is verbonden aan het gebruik van datasets die gevoelige informatie bevatten voor het trainen van AI-modellen. En een tweede risico heeft te maken heeft met de betrouwbaarheid van de resultaten van AI en de kwaliteit van de datasets die kunnen variëren over de tijd. Die schommelingen kunnen verstorende effecten hebben voor de bedrijfsvoering. 

De Gartner-analist zegt dat TRiSM organisaties in staat stelt beter te begrijpen wat AI modellen doen en hoe de inzet zich verhoudt tot de intenties waarmee aan de inzet ervan is begonnen en wat de toegevoegde waarde uiteindelijk is.

Organisatiebrede bewustwording

Een goede implementatie ervan vereist wel dat deze onderdeel wordt van de hele organisatie. TRiSM kan niet worden geleid door een enkele afdeling. Het vergt opleiding en de samenwerking van teams. 

Er moet een inventarisatie komen van het gebruik van AI in de organisatie en van het niveau van transparantie dat nodig is. Verder moet in de organisatie bewustwording worden gekweekt met behulp van trainingen. Bij het toepassen van het model moet risk management onderdeel worden van de dagelijkse operaties. Databescherming en privacyprogramma's moeten voorkomen dat gegevens intern en extern onbedoeld worden gedeeld. En de CISO moet zorgdragen voor AI-specifieke beveiligingsmaatregelen die moeten voorkomen dat kwaadwillenden grip kunnen krijgen op de modellen. 

In het diepe met genAI

Generatieve AI, zoals ChatGPT, veroorzaakt een golf van vraagstukken op het gebied van compliance, security, juridische implicaties en ethiek. IT staat centraal in het beantwoorden van deze vragen en het begeleiden van de organisatie door deze transformatie. Sluit je aan bij ons voor een diepe duik in de kernuitdagingen waarmee IT-professionals worden geconfronteerd bij het implementeren en integreren van deze technologie:

IT aan het roer op 7 november AFAS, Leusden

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in