Overslaan en naar de inhoud gaan

Aandacht voor AI schiet omhoog in nasleep pandemie

Na een teruglopende interesse in datagedreven analyse in de eerste maanden van de COVID 19-uitbraak, is er nu sprake van nieuwe investeringen in het verzamelen van data en betere analysemethoden. Mét daarbij speciale aandacht voor AI-gedreven analytics.
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Dit valt af te leiden uit een nieuw rapport van marktanalist 451 Research, waar Venturebeat over schrijft. De opleving is een direct gevolg van de pandemie, onderschrijft meer dan de helft (51%) van de respondenten. Aan het begin van de crisis werden veel projecten gepauzeerd of op een laag pitje gezet. De relatief nieuwe projecten met datagedreven analyse waren een makkelijk doelwit voor bezuinigingsdriften.

De 'rehabilitatie' van analytics en AI is echter niet alleen een kwestie van afbouwen van eerder gedane bezuinigingsmaatregelen. De conclusie uit het onderzoek van 451 Research is ook dat het vele thuiswerken zich goed leende voor het uitproberen van nieuwe manieren om tegemoet te komen aan de behoefte van bedrijven en managers om mensen, materiaal en kapitaal zo efficiënt mogelijk in te zetten. Bovendien zorgde een geheel nieuwe zakelijke omgeving voor een zoektocht naar mogelijkheden om klanten zo goed mogelijk tevreden te stellen. Doordat veel meer transacties online verliepen was het ook mogelijk meer informatie te halen uit het volgen van goederen en klanten.

Nieuwe aandacht voor AI

Besluitvormers zagen dus dat zij met behulp van digitale diensten en analyses beter zicht konden krijgen op welke onderdelen van de organisatie goed functioneerden en welke achterbleven. Hoewel deze trend al zichtbaar was voordat de pandemie uitbrak, geven veel respondenten in het onderzoek aan dat zij een sterke groei verwachten in de brede zin voor alle analytische hulpmiddelen van traditionele rapportagehulpmiddelen tot nieuwe self-service business intelligence en visualisatietools.

Volgens 451 Research is de grootste verandering te verwachten in tools die managers helpen de kerncijfers te volgen die mogelijk gevaarlijke veranderingen inluiden. Het rapport 'Trends in Data, AI and Analytics, 2021' introduceert de term 'augmented intelligence', om aan te geven dat kunstmatige intelligentie steeds meer wordt ingezet als ondersteuning van menselijke beslissingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in