Overslaan en naar de inhoud gaan

Toekomstmuziek

De ontwikkeling van technologie beïnvloedt hoe onze toekomst eruitziet. Automatisering van processen met behulp van RPA en kunstmatige intelligentie zal steeds breder worden toegepast , vaak zonder dat we ons er bewust van zijn. Steeds meer mensen hebben connected devices zoals koelkasten, koffiezetapparaten, wasmachines of zelfs auto's. En dankzij smartphones hebben we altijd toegang tot een onvoorstelbare hoeveelheid informatie uit de hele wereld.
the-future-next-exit
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Maar niet alleen techniek is bepalend voor hoe onze toekomst eruit gaat zien. In 1970 gebruikte Robert Greenleaf voor het eerst de term servant leadership, dienend leiderschap. Een dienende leider stuurt vanuit wederzijds respect en focust zich op groei van de mensen om zich heen. Een groot verschil met het, zeker op dat moment, heersende beeld dat een succesvolle manager stuurt vanuit een hiërarchische positie, extrovert en overrompelend is, en overtuigd van het eigen gelijk.

Ik heb het geluk dat ik in de loop van mijn carrière verschillende dienende leiders van dichtbij heb mogen meemaken. Een van hen gaf mij bijvoorbeeld de kans om voor het eerst te presenteren op een groot podium. En hielp bij het maken van de presentatie om te zorgen dat ik er niet alleen voor stond en zo goed mogelijk voorbereid was.

Toen ik het zelf voor de eerste keer (grotendeels onbewust) mocht uitproberen met een team van ongeveer tien mensen in een zeer uitdagend project, kwam ik erachter dat mijn houding grote invloed had op mijn teamleden en daarmee op de resultaten en de weerbaarheid van het team. Natuurlijk was iedereen vermoeid na een week waarin uitdagingen zich op leken te stapelen en over meerdere tijdzones heen opgelost moesten worden. Maar ondanks de druk hadden we een positief gevoel over het project en elkaar. Het was een enorm voorrecht om dat mee te maken, het heeft acht jaar later nog steeds invloed op de manier waarop ik probeer te leiden.

Door te kiezen voor dienend leiderschap creëren we een fijnere omgeving om in te werken, wat het gemakkelijker maakt mensen aan te trekken en te behouden. Ook bedrijfsresultaten verbeteren als teams en hun leiders met elkaar omgaan op basis van respect en vertrouwen, en als groei van relaties, individuen en het team voorop staat. Veel bedrijven zijn om, ze zien behalve kunstmatige intelligentie ook dienend leiderschap als de toekomst. En waar veel technologische ontwikkelingen gepaard gaan met risico's, denk ik dat deze verandering niks dan goeds gaat brengen.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 3 2023). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in