Overslaan en naar de inhoud gaan

Persoonlijk leiderschap 3.0

Met het uitbrengen van het boek Informatieprofessional 3.0 stelt de KNVI een set strategische vaardigheden beschikbaar. Deze vaardigheden zijn bedoeld voor iedere professional werkzaam in het informatiedomein en zijn relevant in onze snel digitaliserende samenleving met onvoorspelbare veranderingen.
Informatieprofessional 3.0

In het boek gaat Rik Maes in op de mentale transformatie die wij als Informatieprofessionals moeten ondergaan om, in zijn woorden, de stap te zetten van meer en beter naar anders. De rol van de Informatieprofessional is niet langer alleen informerend, maar veeleer inspirerend. Informatiemanagement wordt betekenismanagement.

Hoe kunnen we vormgeven aan de mentale verandering? Ons idee is dat we dat het beste kunnen doen door het door Rik Maes beoogde betekenismanagement in lijn te brengen met wat de meeste mensen voor zichzelf beogen: betekenisvol leven, het beste uit jezelf halen. Een natuurlijke reactie op verandering is weerstand. Dat volgt niet per se uit weerbarstigheid, om de kont tegen de krib te gooien of om eens even lekker de boel te verstieren. Mensen kunnen zich door verandering bedreigd voelen in hun basisveiligheid of in hun zelfactualisatie behoeften. Om te kunnen veranderen helpt het als we leren hier mee om te gaan en dat vraagt persoonlijk leiderschap.

Veerkracht en wendbaarheid

Persoonlijk leiderschap heeft te maken met je persoonlijke veerkracht en weerbaarheid. Die kun je ontwikkelen vanuit zelfvertrouwen en eigenwaarde. Leer omgaan met emoties en vergroot je emotionele intelligentie. Ontstijg je gemoedstoestanden door middel van bijvoorbeeld transcendentie. Ontwikkel hoop en optimisme en versterk het contact met je intenties zodat je een heldere visie houdt. Hervind betekenisvolheid door je passies en liefdes aan te wakkeren. Leer zingeving te voelen, zelfs als je er niet meer in gelooft. Coach ontspanning in je lichaam in en leer jezelf coachen ten tijde van stress.

In het boek Informatieprofessional 3.0 gaat Wouter Bronsgeest in op diepgaand veranderen en betekenisvol leven. Dat lukt beter, is zijn ervaring, als je goed in je vel zit. Dat bereik je niet met een extra inhoudelijke cursus, maar wel met bijvoorbeeld aandacht voor softskills, mindfulness-trainingen en het organiseren van feedback en persoonlijke ontwikkeling. De digitale transformatie betekent voor de Informatieprofessional een mentale transformatie. Die mentale verandering realiseren vraagt om anders omgaan met jezelf. In lijn met de titel van het boek noemen we dat Persoonlijk leiderschap 3.0. In een aantal columns en artikelen en op het KNVI-congres van 9 november zullen we hier verder op in gaan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in