Overslaan en naar de inhoud gaan

Omdenken: zo vind je IT’ers

Waarschijnlijk heb je het allemaal goed op orde. Mooie secundaire arbeidsvoorwaarden, een flitsende wervingscampagne en warme contacten bij de hogescholen en universiteiten. Toch blijven veel IT-vacatures onvervuld. Dat is ook niet zo gek, want er zijn meer dan twee keer meer IT-vacatures als dat er afgestudeerde IT’ers zijn. Dat is voor verschillende organisaties de reden om met dure campagnes talent uit het buitenland te werven.
Solliciteren
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

En dat is zonde! Want er lopen zo ontzettend veel IT-talenten rond in Nederland. Je moet ze alleen kunnen vinden. En als je ze hebt gevonden, dan moet je ze koesteren, prikkelen en ontwikkelen.

Omdenken

Om goede IT’ers te vinden moet je buiten kaders denken. Verlaat de gebaande paden om de verborgen juweeltjes in de technologische jungle te vinden. Veel organisaties blijven eindeloos hengelen in de overbeviste vijver van de klassieke IT-opleidingen. Die strategie is op de krappe IT-markt niet meer effectief, en wel om een aantal redenen. De eerste is al genoemd: er zijn veel meer vacatures dan IT’ers. De kans is dus klein dat je genoeg klassieke IT’ers vindt om te voorzien in al je technische behoeften. Bovendien moet je vaak met een flinke zak geld aankomen om toptalenten langdurig aan je te binden. Ze hebben immers keuzemogelijkheden te over op de krappe IT-markt. Daarnaast zegt een IT-diploma lang niet alles over iemands IT-potentieel. Ambitie, cognitie, karakter en leergierigheid zijn vaak betere voorspellers van succes. Iedereen kan leren programmeren. Het zijn juist de soft skills en motivatie die iemand tot een goede IT’er maken.

Vinden en binden

Deze denkslag is de sleutel naar een compleet nieuwe markt om je toekomstige IT’ers te werven. Als je verder kijkt dan IT-diploma’s kan het zomaar zijn dat je in iemand met een achtergrond in scheikunde jouw toekomstige softwareontwikkelaar vindt. Extra voordeel: je IT-afdeling wordt er direct een stuk diverser mee.

Let bij het werven buiten klassieke IT-opleidingen op de volgende zaken:

  • Motivatie en passie;
  • Abstract denkvermogen;
  • Analytisch vermogen;
  • Probleemoplossend denken;
  • Oog voor detail;
  • Leergierigheid;
  • Persoonlijkheid.

Deze persoonskenmerken zeggen veel over iemand potentieel in IT. Door middel van objectieve tests kom je er vrij nauwkeurig achter wat iemands werkethos is, waar de krachten liggen en of de kerncompetenties passen in het functieprofiel. Match ook persoonlijkheid en motivatie op het bedrijfsprofiel. Die match is heel belangrijk om mensen langdurig aan je te binden. Veel belangrijker nog dan een goed salaris.

Toegegeven, je haalt hiermee geen ervaren IT-developer binnen. Je werft mensen buiten de IT, dus je zal ze eerst nog moeten opleiden. Het voordeel daarvan is wel dat je ze exact de opleiding kunt bieden die aansluit bij jouw organisatie en technology stack.

Zo investeer je in jouw ideale IT’ers voor de lange termijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in