Overslaan en naar de inhoud gaan

Effectief werken, met een team op afstand

Leidt de uitbraak van het Covid-19 virus tot een nieuwe golf van globalisering? Gaan we wereldwijd meer kennis en diensten delen? En nog belangrijker, hoe gaan we dit aanpakken? De coronacrisis dwingt ons om anders om te gaan met ons werk en leven. Veel organisaties worstelen met continuïteit en kwetsbaarheden die een globale crisis zoals deze met zich meebrengen. Tegelijkertijd biedt de coronacrisis voor veel organisaties het bewijs dat op afstand samenwerken goed gaat.
remote office
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

Succesvolle organisaties zorgen er ook nu voor dat collega’s zich betrokken voelen bij het bedrijf, ondanks dat ze niet bij elkaar zitten. Ze werken aan hetzelfde doel en hebben dagelijks contact met collega’s. Ze zijn op afstand, samen succesvol.

Hoe stuur je een team in het buitenland aan?

Een van de uitkomsten is agile werken. Waar in het verleden veel projecten vertraagden door gebrek aan overleg en aansturing, is er door agile werkmethoden meer overzicht. Agile werken is gebaseerd op drie pijlers: transparantie, inspectie en aanpassing. Dit betekent bijvoorbeeld dat je in korte sprints werkt, dagelijks overlegt en snel resultaat oplevert.

Deze manier van samenwerken is door online tools, zoals Zoom of Google Hangouts, toegankelijker geworden. Je kunt bijvoorbeeld een platform gebruiken waarmee jouw collega virtueel in het kantoor aanwezig is. Indien gewenst kun je ook meekijken op zijn of haar scherm. Op die manier kun je dagelijks overleggen en dus ook agile werken. Let hierbij wel op dat iedereen aan het woord komt en betrokken blijft. Dit voorkomt dat mensen tussendoor hun mail gaan verwerken of zich niet betrokken voelen bij het team. Een goede scrum master spreekt mensen aan en betrekt ze bij het gesprek. 

Output inzichtelijk maken 

Veel ondernemers vinden het lastig om niet direct contact te hebben met collega’s in het buitenland. Hoe weet je bijvoorbeeld zeker dat programmeurs geen ‘technical debt’ opbouwen en dat ze aan de juiste dingen werken? Het mooie van agile werken is dat het team dit zelf regelt.  Samen bespreken ze wat de taken zijn en bijvoorbeeld wat de kwaliteitsnormen zijn. Na elke sprint leveren ze het werk op en geven daarmee ook commitment af. Indien het dan tijdens de demo of het testen toch niet aan de kwaliteitsnormen blijkt te voldoen, is dit iets wat met het hele team besproken moet worden. Op die manier kan een team snel aanpassen, bijsturen en zichzelf beter maken. Wil je ook op afstand goed samenwerken? Zorg dan dat vooraf de kaders helder zijn en dat je regelmatig werk oplevert. En dus resultaat ziet. 

Hoe zorg je voor binding met je bedrijf? 

Verder weg, minder persoonlijk contact en dus minder loyaal. Dat is het gevoel dat veel opdrachtgevers hebben. Je kunt dit voorkomen door dagelijks dus even in te checken en goed contact te onderhouden. Daarnaast is het belangrijk dat je alle secundaire arbeidsvoorwaarden die je in Nederland doorvoert, ook doorvoert in het buitenland. Verzorg je in Nederland elke dag een lunch? Doe dat in het buitenland dan ook. Zijn verzekeringen en pensioenen hier in Nederland inclusief? Regel dat dan ook in het buitenland. Geef je een borrel? Regel dan ook een borrel voor je collega’s in het buitenland. Het is een stap die veel organisaties vergeten, met als gevolg dat je de binding met je team in het buitenland mist. En zij de binding met jou. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in