Overslaan en naar de inhoud gaan

'Centric komt in handen van Rian van Rijbroek'

Nu ontdekte herziening van bestuursrollen en verdeling van aandelen bij stichting van Gerard Sanderink brengt Centric in de aandacht. Omstreden vriendin van eigenaar Sanderink zou zijn bedrijven al een jaar deels in handen hebben en op termijn nog meer. Het gaat naast ICT-dienstverlener Centric om bouwbedrijf Strukton en ingenieursbureau Antea Group.
Van Rijbroek, Nieuwsuur-uitzending
© NPO
NPO

De bedrijven van de Twentse miljonair Sanderink zijn sinds oktober vorig jaar voor een deel in handen van zelfverklaard cybersecurity-expert Rian van Rijbroek. Zij is toen door middel van een aandelenoverdracht plus een statutenwijziging bij de stichting mede-eigenaar en medebestuurder geworden. Dit onthult de lokale krant Tubantia nu, mede op basis van interne mails waar beslag op is gelegd.

Rechtszaken en tuchtklachten

De beslaglegging op mails van Sanderink is gedaan door zijn voormalige zaken- en levenspartner Brigitte van Egten. Zij is al jaren verwikkeld in rechtszaken met de Centric-eigenaar die haar beticht van onder meer diefstal, fraude en het bezit van porno op een bedrijfsserver. Deze beschuldigingen zijn gekomen nadat Van Rijbroek in Sanderinks leven is gekomen. Van Egten heeft nu na een tuchtklacht tegen Sanderinks advocaten ook een tuchtklacht ingediend tegen zijn notarissen.

De notarissen van advocaten- en notarissenkantoor BarentsKrans in Den Haag zouden Sanderink hebben geholpen om een onethische verschuiving van aandelen en certificaten te plegen. Die verschuiving zou doelbewust zijn gedaan om uitstel te veroorzaken in beslaglegging op Sanderinks bezittingen. Deze beslaglegging kan leiden tot veiling van die bezittingen, waaronder dus aandelen in ICT-dienstverlener Centric. Van Egten heeft in de loop van de diverse rechtszaken een reeks aan dwangsommen toegekend gekregen, maar tot op heden weigert Sanderink die te betalen.

Eigenaarschap en bestuurspositie

De ingezette vertragingstactiek waar Tubantia nu over schrijft, betreft niet alleen verkoop en aankoop van aandelen en certificaten daarvoor. De Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink waarin Van Rijbroek eerst penningmeester was, heeft haar medebestuurslid gemaakt. Dat is in oktober vorig jaar gebeurd. Deze stichting beheert de aandelen van Sanderink.

Naast de 52-jarige vriendin van Sanderink is de 73-jarige miljonair zelf bestuurslid, plus Centric-topman Aike Schoots. Laatstgenoemde moet volgens de regelementen van de stichting aftreden in het kalenderjaar waarin hij 70 wordt. Schoots heeft in februari dit jaar die leeftijd bereikt en zou dus uiterlijk op 31 december aanstaande moeten aftreden.

Aanprijzing voor boek Van Rijbroek

AG Connect heeft nu vragen uitgezet bij diverse betrokken partijen. Dit betreft Centric en het relatief recent ververste management bij dat ICT-bedrijf, plus de bewuste stichting en Centric-topman Aike Schoots én Sanderinks eerder opgerichte stichting. Laatstgenoemde is de Stichting Gerard Sanderink die zijn nalatenschap ten goede zou laten komen aan zijn geboortestreek Twente. De nieuwere stichting (Stichting Technology & Cybersecurity Gerard Sanderink) is opgezet nadat Van Rijbroek in het leven van Sanderink is gekomen. Die organisatie biedt een aanprijzing op zijn site van het tweede cybersecurityboek van Van Rijbroek.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in