Overslaan en naar de inhoud gaan

Informatie over privacy-enhancing technologies gebundeld bij nieuw innovatiecentrum

Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen opende vorige week het Nationaal innovatiecentrum voor privacy-enhancing technologies, kortweg nicpet. Privacy-enhancing technologies (PET’s) zijn technologieën die het mogelijk maken om veilig en ethisch data uit te wisselen.

Alexandra van Huffelen
Alexandra van Huffelen

Tegelijk met de organisatie werd ook de website gelanceerd. Daarop vinden geïnteresseerden onder meer een kennisbank, met onderzoek, richtlijnen en best practices op het gebied van PET’s. Ook is er een forum waar bezoekers kennis en ervaringen kunnen delen. De website biedt daarnaast een overzicht van de lopende en voltooide projecten waarbij nicpet betrokken is.

De oprichting van nicpet heeft tot doel om kennis en ervaring op dit gebied uit te wisselen in de publieke sector. Van Huffelen verrichtte de opening tijdens de Stelseldag van het programma realisatie Interbestuurlijke Datastrategie (IBDS). 

Nog vragen te beantwoorden

De technieken achter PET's zijn volop in ontwikkeling. Om PET's binnen de overheid goed te gebruiken, moeten er vaak nog ethische en juridische vraagstukken worden beantwoord.

Op de site is bijvoorbeeld een advies te vinden van de Adviesfunctie verantwoord datagebruik, onderdeel van de IBDS. Dit loket geeft onafhankelijk advies over dataprojecten van overheden. In dit geval gaat het om de vraag hoe het ministerie van Justitie en Veiligheid de zogeheten Ma3tch-technologie kan inzetten bij verwijdering- of inzageverzoeken.

Dit artikel verscheen eerder bij Binnenlands Bestuur.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in