Development

Windows
Snow Leopard

Windows 10 is een sneeuwluipaard (geworden)

Emuleert Microsoft oud Mac OS X-voorbeeld van Apple?

© Apple
19 november 2021

Wie weet er nog wat Snow Leopard was? En wat het verschil met Leopard was? Het antwoord op die laatste vraag kan zo'n beetje hetzelfde zijn als dat op de vraag wat het verschil is tussen 21H1 en 21H2, of 20H1 en 20H2. Ik heb het hier dus over Windows 10, dat tegenwoordig in een tammer tempo zit qua vernieuwingen. Overigens hoeft dat helemaal geen slechte zaak te zijn.

Microsoft lijkt zijn ambities en ontwikkelaars nu meer op Windows 11 te zetten. Die nieuwe Windows-versie biedt een reeks aan vernieuwingen, inclusief een herzien uiterlijk, en krijgt er nog wel wat meer. In contrast daarmee staat Windows 10 dat met de huidige herfst-update (21H2) voor de derde keer op rij een best bescheiden update heeft gekregen. Wat bugfixes hier, wat ondersteuning voor moderne hardwaremogelijkheden daar. Ik moest terugdenken aan Snow Leopard.

Pauzeknop indrukken

De pauzeknop indrukken voor nieuwe features, zo noemde toenmalig Apple-CEO Steve Jobs het een jaar vóór de release al. De nu twaalf jaar oude presentatie van Snow Leopard (in november 2012 op YouTube gezet) bracht geen grote veranderingen, maar een reeks aan verfijningen. Mac-gebruikers zagen dat wel zitten, waardoor Snow Leopard heel lang een veelgebruikte versie van Mac OS X is gebleven. Zoals Windows XP dat was in de pc-wereld.

Microsoft wil een herhaling van het 'XP-plakken' vermijden en heeft daarvoor diverse dingen gedaan. Windows 7 voortvarend aan de man brengen, herhaaldelijk wijzen op het vervallen van support, Windows 10 als gratis upgrade voor (nagenoeg) iedereen aanbieden. En voor Windows 10 elk halfjaar een grote update gratis uitbrengen, die door aflopende supportperiodes voor voorgaande releases toch een bepaalde mate van upgradedwang met zich meebrengen.

Voet van het gaspedaal

Alleen komt nu het einde voor 10 in zicht. Weliswaar pas in oktober 2025, maar Microsofts voet lijkt al even van het gaspedaal af te zijn. Zo blijkt de grote vernieuwing onder de codenaam Sun Valley dus niet voor Windows 10 te zijn maar voor 11. En de trend van 'grote' updates met weinig nieuwe features is nu doorgezet met de 21H2-update die net uit is.

Misschien dat de volgende grote update voor Windows 10 wel meer brengt, maar dat is pas over een jaar. Want met de introductie van Windows 11 gaat Microsoft over op jaarlijkse updates, ook voor 10. Hm, klinkt haast alsof de pauzeknop is ingedrukt. De vraag is nog of Microsoft voor Windows 10 nu (net als Apple ooit met Snow Leopard) de focus op features inwisselt voor het pakken van performance. Of zeg ik nu iets geks?

Rust in de tent

Feit is in ieder geval dat voor veel Windows-beheerders er wat rust in de tent is gekomen; Windows 10 wordt niet elk half jaar flink verbouwd, wat strategische keuzes vereist voor wanneer overgaan naar welke halfjaar-release. Om die dan te testen, uit te rollen, en op gegeven moment weer te verlaten. Ok, het supportschema voor 10 is ongewijzigd, dus het updatetempo ligt niet lager maar de updatekeuze is nu wel overzichtelijker.

PS

Een andere interessante overeenkomst tussen Snow Leopard en Windows 10 zit in het afkappen van oudere hardware. Snow Leopard was de laatste versie van Mac OS X die nog draaide op computers met PowerPC-processors. Die chips (ooit gezamenlijk geschapen door Apple, Motorola en IBM) werden door Apple achtergelaten ten gunste van Intel-processors. Snow Leopards opvolger, Lion, lustte alleen 'Intel inside'.

Windows 10 markeert nu een soortgelijke overgang van oudere naar modernere hardware voor het besturingssysteem. Opvolger Windows 11 trekt namelijk een grens voor compatibiliteit bij processors die in de afgelopen paar jaar zijn op de markt zijn gekomen.

Reactie toevoegen
3
Reacties
Don van Riet 23 november 2021 12:38

Volgens mij zie je zowel bij de PC met Windows als bij Smartphone en Tablet bij Android, dat er -letterlijk- in de kern weinig verandert dat een wezenlijke bijdrage levert aan een betere gebruikerservaring. Er wordt opnieuw wat aan de user interface gesleuteld met de zoveelste wisseling op pushkanalen die over de jaren maar kwamen en gingen, of je ze nu kanalen, live tiles of message apps noemt of niet. Ook de meegeleverde extra features zijn na Windows 7 alleen maar uitgekleed, hetgeen third party software en apps van anderen tenminste wat meer ruimte biedt. Kortom het is te begrijpen dat nu MS opnieuw Windows als "money machine" in ere wil herstellen, er een hernieuwde updatedwang komt die ook de hardware leveranciers -henzelf inbegrepen- weer hun deel van nieuwe omzet gunt. Met dat laaste gaat MS in zekere zin Apple achterna, want die was al lang een partij die de eigen software and hardware sterker koppelt, dan totnutoe bij MS het geval was. Windows 10 "de enige Windows die je ooit nog nodig hebt" alsnog versneld dood verklaren en updates naar zijn opvolger voor vele gebruikers afsnijden klinkt strategisch, maar is gewoon platte winstmakerij. Niets mis mee voor hun jaarcijfers natuurlijk, maar hun vele malen meer opleverende cloud-inkomsten maakten dit niet echt nodig. PS Ik hoor overigens veel klachten over buggy software bij Win11, het is allemaal nogal overhaast en de TPM/secure boot updateblock klinkt als excuus voor koopdwang

Jasper Bakker 22 november 2021 13:42

@Peter.
Argh, mijn geheugen heeft kennelijk een omvallend bitje gehad. Excuses!
Nu gecorrigeerd (WWDC 2009 was het indeed).

Peter. 22 november 2021 12:01

Snow Leopard niet 9, maar inmiddels 12 jaar geleden. Was een prima zet van Apple. Was ook de laatste keer dat ik moest betalen voor een update van OSX.