Overslaan en naar de inhoud gaan

Wie sterk is, toont kwetsbaarheid

Om ons krachtig en veilig te voelen, bouwen we vaak muren en hekken, zowel fysiek als in onszelf. We denken dat sterk zijn betekent dat we hard en afstandelijk moeten zijn. Dat je als leider alle antwoorden moet hebben. Maar klopt dit idee wel?
balans
© Shutterstock
Shutterstock

Ik heb jarenlang geprobeerd om onzekerheid en negatieve gevoelens voor mezelf te houden. Dat ging vaak een hele tijd goed, maar vanbinnen bouwde de druk langzaam op. De spreekwoordelijke druppel liet dan niet zozeer de emmer overlopen, maar meer een waterballon ontploffen. Door de opgebouwde druk werd mijn reactie ongecontroleerd en ogenschijnlijk buiten proportie voor de persoon die alleen de laatste druppel zag.

Inmiddels weet ik dat ik dit kan voorkomen door mijn ongenoegen of frustratie eerder te uiten. Liefst op het moment dat ik het voel, al lukt dat niet altijd. Soms is het moment er niet naar, en soms merk ik pas later dat een opmerking of een actie me dwars blijft zitten. Dan lijkt iets in eerste instantie klein en onbelangrijk en blijft het toch knagen.

Het op een rustige en respectvolle manier bespreekbaar maken van negatieve situaties of emoties vereist een zekere zelfverzekerdheid. Het delen van positieve gevoelens en complimenten is gemakkelijk. Om een goed gesprek te kunnen hebben over negatieve emoties en feedback moet je kwetsbaarheid willen en durven tonen. De beloning is wel de moeite waard. Je creëert er een cultuur mee waarin mensen zich durven uit te spreken en waarin diversiteit van inzichten, interpretaties en ideeën kan gedijen. Deze diversiteit zorgt er vervolgens voor dat er meer innovatie uit een groep kan komen en dat er betere beslissingen genomen worden.

Ook om te laten zien dat je niet altijd alle antwoorden hebt is zelfvertrouwen nodig. Als leider wil je de weg wijzen voor je team. Het is belangrijk dat je uiteindelijk de beslissing durft te nemen. Maar door je menselijkheid te tonen bouw je vertrouwen. Er zitten wel grenzen aan wat je deelt en met wie. Als je het echt even niet meer weet dan bespreek je dat met een coach of vertrouwenspersoon, niet met je hele team. Je wilt niet alle druk en stress die jij voelt doorgeven aan de mensen om je heen.

Uiteindelijk draait het bij leiderschap dus om balans. Emotieloos en alwetend overkomen maakt dat je onbenaderbaar en onmenselijk lijkt. Te veel onzekerheid delen creëert angst en het gevoel dat het team of de organisatie stuurloos is.

Door de juiste hoeveelheid kwetsbaarheid te tonen creëer je verbinding en een cultuur van vertrouwen waarin mensen zich comfortabel voelen en kunnen floreren.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 4 2023). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in