Loopbaan

Carriere
blij cynisch

Waardeloze mannen in de IT

Vrouwen kunnen er ook wat van.

© Shutterstock durantelallera
9 augustus 2022

Mannen doen hun best om vrouwen weg te jagen, schreef Ilyaz Nasrullah onlangs in zijn column in Trouw. Een beetje ­rommelig betoog, maar voor mij bevatte het toch een kern van waarheid.

Ik zou mijn columns tot het einde van 2023 makkelijk kunnen vullen met voorvallen van de afgelopen 20 jaar. Ik zal het bij eentje houden: op een brainstorm voor jonge techniekwetenschappers werd mij gevraagd om mee te denken over de toekomst. “Alles mag, een Nobelprijs, en eigen marsraket, denk groots”. Mijn idee: de wetenschap zou een representatie van de samenleving moeten zijn, dus we moeten streven naar 50% vrouwen en 30% mensen met een migratieachtergrond. Een stuk haalbaarder, leek mij, dan een marsraket. En misschien ook belangrijker. Maar nee.

Vanaf het podium zag ik een senior wetenschapper (4 stappen boven mij op de academische ladder) luidop lachen. Zo luid dat ik stopte met mijn pitch en genoodzaakt was met bibberende stem te reageren dat ik toch echt serieus was. Deze wetenschapper behoort vanwege zijn functie nog steeds tot de meest invloedrijke van ons land. Waardeloze mannen; ze zijn overal en ze hebben het ook nog voor het zeggen.

Maar de vrouwen in de techniek kunnen er helaas ook wat van. Zo sprak ik deze week een vrouwelijke programmeur die enthousiast vertelde dat ze de elektronicakant van de informatica zo leuk vindt. Ik ook, zei ik, en ik vertelde over een nieuw project met programmeerbare borduurmachines. “Nee nee, niet van die vrouwelijke techniek, ik bedoel solderen enzo”.

Erger werd het nog toen een semi-bekende vrouwelijke webdeveloper zich in het debat op Twitter mengde met een lange draad. Vrouwen zijn gewoon niet geïnteresseerd in techniek, maar in mensen, zei ze. Precies de drogreden die Nasrullah in zijn column beschrijft! Maar, doet dat ertoe?

Software wordt geschreven door, voor en met mensen. Dus als je mensen leuk vindt, dan kun je in de IT heel goed op je plek zijn. Ook kwam het argument langs in dat je alleen in de IT kan werken als je het HEEL. ERG. LEUK vindt. Een beetje leuk is niet genoeg, en een frisse tegenzin al helemaal niet. Daar heb ik al eerder gehakt van gemaakt , maar het blijft hardnekkig. Het idee dat je programmeren vanaf kinds af aan al SUPERLEUK moet vinden is een mythe die in stand gehouden wordt door mensen die zichzelf graag als speciaal zien.

De draad eindigt met de conclusie dat er niemand gatekeept, wat een geestig en tegelijk droevig einde is aan een draad die precies alle argumenten opnoemt die vrouwen uit de IT weghouden. Met zulke vrouwen hebben we geen waardeloze mannen meer nodig.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (juli-augustus 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen
6
Reacties
Tjerk Terpstra 20 augustus 2022 21:49

Ik wou dat deze zinloze discussie eens ophield, Dat er ook in de IT dinosaurissen zijn en je ze ook tussen wetenschappers tegenkomt is bekend. Meestel kom je dan op een angstvallig bewaken van het eigen koninkrijk.
Mijn inzet was altijd kijk naar het resultaat en het geslacht van de dader is onbelangrijk. Goed of slecht wordt niet bepaald door het gender (om het modern te zeggen) maar daar de inzet.Maar bekrompen geesten kom je overal tegen.

Hans Bezemer 20 augustus 2022 16:02

Een oud Nederlands spreekwoord zegt "Oefening baart kunst". En ik denk, dat daar veel waarheid in zit. "Goed" wordt je niet zomaar. Sterker nog, hoe meer je oefent, des te meer fouten je zult maken. En volgens Daniel C. Dennett is fouten maken nou juist de kern van leren.

Uiteraard zorgt interesse er ook voor dat je veel gaat lezen. En die voorgebakken kennis draagt ook bij aan je kennis en kunde.

Dus ik denk, dat de conclusie, dat je dingen er leuk moet vinden om heel erg goed te worden een verdedigbare stelling is.

Een enkele anecdote maakt geen gehakt van die stelling. Sterker, exemplarisch bewijs vormt al sinds jaar een dag geen wetenschappelijk bewijs - afgezien van bepaalde "cargo cult sciences", maar die tellen niet mee.

Jouw counterstelling, dat "een mythe die in stand gehouden wordt door mensen die zichzelf graag als speciaal zien" bevat geen enkel steekhoudend argument. Als we 'm tegen "Grahams Triangle of Disagreement" houden, blijft er niet veel van over en kunnen we 'm gewoon van tafel vegen.

Dat in tegenstelling tot de naieve opvatting dat "equal opportunity" automatisch "equal outcome" betekent. Van huis uit bioloog, weet ik dat moeder natuur niet erg veel rechtvaardigheidsgevoel heeft. "If it works, don't change it".

De braafste wezens, die niemand kwaad doen, worden met haar en huid geconsumeerd door andere wezens. Leonard Cohen gaf het op vegetarier te zijn, toen hij erachter kwam, dat er geen mogelijkheid was om zijn existentie te handhaven zonder levende wezens schade te berokkenen. Of zoals hij het stelde "Radijsjes schreeuwen als ze uit de grond worden getrokken".

De meeste Open Source programmeurs schrijven een programma omdat "er iets kriebelt". Omdat was er is ze niet bevalt en ze iets anders - in hun ogen: iets beters - willen. Veel van hen schrijven een slordige acht uur op het werk. En na werktijd hebben ze er vaak nog eens een uur of vier voor over om aan hun hobby te werken. Ook de weekenden gaan er vaak aan op.

Van de slordige 25.000 eenmans Open Source projecten wordt ruim 95% door mannen gedaan. Vaak blanke mannen. De rest heeft blijkbaar wel iets beters te doen. Daar is niks mis mee, maar het is wel een keuze.

Nou zou je de door jouw gewenste verhouding natuurlijk kunnen bereiken door 20.000 projecten van SourceForge en Github te gooien, maar ik denk niet dat dat een goed idee is. Afgezien van het feit, dat er vast wel een of andere club opstaat, die ze dan een nieuw onderkomen geeft.

Het is evenzeer flauwekul of mannen de schuld te geven van die verhouding. Niemand belet je om een eenvrouwsproject te starten. Niemand verplicht je om je geslacht kenbaar te maken. Immers, al die Internet trolls slagen er perfect in om anoniem te blijven - waarom zou dat als vrouw onmogelijk zijn.

Een eenvrouwsproject heeft nog andere voordelen. Je hoeft niet met andere mensen (lees: mannen) om te gaan - niemand die je belaagt en niemand die je commits terugdraait. Met andere woorden: geen man die je daar wegkrijgt. Het gaat dan alleen tussen jou en de computer. En het enige dat de wereld van je weet is je "handle".

Ik heb het altijd vrij laf gevonden om anderen de schuld te geven van je eigen falen. Kijk eerst eens wat je zelf anders had kunnen doen. Soms druist iets erg tegen je eigen principes en waarden in en neem je een besluit wat slecht uitpakt. Daar zul je zelf mee moeten leven.

De wereld is geen paradijs en dat zal het nooit worden. Degenen, die dat probeerden zijn vaak de scheppers geweest van enkele van de meest dystopische samenlevingen, die de wereld ooit gekend heeft. Echter, mensen die tegen de stroom inzwommen en alle weerstanden, die ze tegenkwamen overwonnen hebben vaak bereikt wat ze voor ogen stond.

De (IT) wereld heeft meer Amelia Earhart's en minder Valerie Solanas's. Meer doeners. Minder denkers.

Enno Borgsteede 13 augustus 2022 16:42

Ik ben een witte man met autisme, en daardoor maar een klein beetje divers. En ik merk dat ik door al dat agile-gedoe ondanks mijn zogenaamde goede eigenschappen toch uit de IT word verjaagd, zoals ook vrouwen door die werkgever verjaagd worden. Daarover stond een tijd geleden nogal een schokkend stuk in de NRC.

Van autisten wordt in de reclame (bijvoorbeeld door itVitae) gezegd dat het zo mooi is dat ze anders denken. Maar als autist in (nu uit) de IT heb ik nou zelf juist het idee dat dat andere denken helemaal niet gewenst is, maar juist lastig. Extra discussies kosten vooral tijd, en dingen anders zien ook.

Anders gezegd, waar mensen heel hard roepen dat diversiteit goed is, blijkt uit hun gedrag dat dat niet echt zo is. De politiek wil graag dat iedereen hetzelfde denkt, en cancelt wie dat niet doet, en mede-autiste Mieke van Stigt schreef ook al in de Volkskrant dat een afwijkende mening helemaal niet gewenst is:

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/socioloog-mieke-van-stigt-slac…

Ik zou het wel graag breder willen zien dat (nerdy) programmeren, en het bijvoorbeeld uit willen breiden naar UX, en de maatschappelijke impact van IT. Wordt die beter als je daar ook vrouwen bij betrekt? En denken migranten ook zo anders dat je die ook in een quotum mee moet nemen? Ik heb van dat laatste nog nooit iets gemerkt.

BBB 12 augustus 2022 12:26

@Kees Noorlander
Waar het om gaat is dat vrouwen ten onrechte te weinig kansen krijgen. Het gaat niet om tijd verdoen met zinloze discussies.

Kees Noorlander 11 augustus 2022 15:08

Mijn vraag is: Op welk wetenschap bewijs is het idee gebaseerd dat de wetenschap een representatie van de samenleving zou moeten zijn? En wat voor representatie?
Een representatie van de samenleving is bijvoorbeeld alle mensen met verschillende IQ's, hoog en laag.

BBB 09 augustus 2022 14:57

Vrouwen naar beneden halen gebeurt al te vaak, waarom nu alweer?