Management

Governance
Aansteker

Vuurtje stoken

Veranderingsbereidheid komt niet vanzelf tot stand.

© Pixabay CC0 Public Domain
22 september 2016
Wellicht herkent u het. U zegt tegen uw zoontje dat-ie naar bed moet en van het ene op het andere moment verandert uw rustige woonkamer in een oorlogsgebied. Wat meer ervaren ouders weten hoe ze daarmee om moeten gaan. Ze kondigen het gewoon aan. Als het journaal begint ga je naar bed. Probleem opgelost.

Nu hebben we met z’n allen wel het idee dat kleine kinderen groot worden, maar in de praktijk valt dat vies tegen. Verandermanagers kunnen erover meepraten. Probeer maar eens iets te veranderen aan de bedrijfscultuur of de werkwijze. Ik geef je op ’n briefje dat de hel losbreekt. En alles is natuurlijk ‘de schuld van het management’. Ja. En dat weten ze ook. Daarom moeten er dingen veranderen. Maar hoe breng je dat nou?
Daarvoor is een techniek, die ik ‘vuurtje stoken’ noem. Leg het idee dat u wilt gaan introduceren, eens voor aan een aantal sleutelfiguren. Zorg ervoor dat men niet het beeld krijgt dat u het feitelijk ook wilt gaan toepassen. Het moet een ver-van-mijn-bedshow blijven. Wacht een tijdje af. Als u mazzel heeft, verspreidt het zich als een lopend vuurtje. Misschien duiken er een paar mensen op die er publiekelijk voor uit durven te komen dat ze er wel wat in zien.
Het is belangrijk om dat soort signalen op te vangen, want als het zover is, kunt u de volgende stap zetten. Zet die mannen in een hok, ga met ze in gesprek en probeer ze ertoe te bewegen om met ideeën te komen. U mag ze best voeren, maar voorkom dat ze in de gaten krijgen dat het eigenlijk uw feestje is. Als ze de zaken aardig op een rijtje hebben, stuur ze het veld dan weer in. Opnieuw, even wachten voor het beste resultaat.
Opmerkelijk genoeg zijn er nu ineens ‘betrokken medewerkers’, die ‘zelf het initatief genomen hebben’ om ‘de werkwijze ingrijpend te verbeteren’ en zelfs met ‘concrete plannen’ komen. Daarvoor verdienen ze natuurlijk alle lof.
Tijd om ‘welterusten’ te zeggen en de deur dicht te trekken.

Reactie toevoegen