Loopbaan

Carriere
vrouw in de ICT

Vrouwen zijn niet geschikt voor een baan in de ICT

Waarom we nog steeds geloven in deze ouderwetse ideeën.

© Zoom
12 januari 2023

"Wij hebben drie vrouwen bij ons werken", vertelde een techondernemer trots tijdens een kennisevent. De dagvoorzitter was niet direct onder de indruk en vroeg verder. "Want van de bijna dertig medewerkers zijn er dus drie vrouw? Dat is lager dan het gemiddelde van 16%.1" De reactie van de techondernemer hierop maakt nog maar eens duidelijk dat we nog enorm veel te doen hebben.

De techondernemer gaf namelijk aan dat het immers wetenschappelijk is aangetoond dat het brein van mannen gewoon meer geschikt is voor techniek. Vrouwen hebben meer interesse in het sociale, gaf hij aan. Dus ja, wat kon hij daar dan aan nog doen?

Je zou zeggen dat een bedrijf met als kernwaarden ‘wees nieuwsgierig’, ‘leer door te doen’, ‘neem verantwoordelijkheid’ en ‘maak anderen succesvol’ hier anders naar zou kijken. Uit onderzoek van Github blijkt namelijk dat code geschreven door vrouwen vaker wordt goedgekeurd. Ze moeten dan alleen niet aangeven dat ze een vrouw zijn. Code wordt namelijk ook sneller goedgekeurd als er een mannennaam boven staat.2 Het is het resultaat van een overtuiging waar ook de genoemde techondernemer nog steeds last van heeft: dat mannen beter zouden zijn in het programmeren dan vrouwen.

Natuurlijk zijn er wel verschillen tussen mannen en vrouwen. Het brein van mannen blijkt iets beter te zijn in ruimtelijk inzicht. Dat komt voornamelijk doordat mannen al op jonge leeftijd meer kunnen oefenen in het verbeteren van ruimtelijk inzicht, bijvoorbeeld vanwege het speelgoed waarmee ze spelen3.

Maar onder de streep zorgt het verschil in bijvoorbeeld ruimtelijk inzicht er niet voor dat mannen opeens betere programmeurs zijn. Dat alles heeft eerder te maken met de hoeveelheid training en oefening die ze hebben gehad in het programmeren. Programmeren is namelijk te leren. Net zoals je een vreemde taal leert spreken en spreken of aan je schrijfskills werkt door heel veel columns te schrijven. Dat veel jongetjes al vroeg in aanraking komen met alles wat een beetje technisch is, zorgt er meteen voor dat ze er op jonge leeftijd al mee kunnen oefenen.

Daarnaast zorgt de zogenaamde confidence gap ervoor dat vrouwen inmiddels ook denken dat ze niet goed zijn in programmeren.4 Ze worden daardoor echte overachievers. Dat blijkt wel uit het feit dat er meer vrouwelijke software engineers zijn met een Ph.D dan mannen.5 Sterker nog, door de survival bias is de kans groter dat je eerder vrouwen in tech zult vinden die meer dan uitstekend werk leveren. De reden is dat je als vrouw in tech het gevoel hebt je enorm te moeten bewijzen om een beetje serieus genomen te worden.5

Het wordt tijd dat we de ouderwetse ideeën over wie er wel of niet geschikt zouden zijn voor een baan in de tech naast ons neerleggen. Uiteindelijk gaat het erom dat we zorgen dat de technologische ontwikkelingen in dienst staan van iedereen. Daar moeten we allemaal aan kunnen bijdragen.

1. https://www.ad.nl/tech/vrouwen-verlaten-vaak-vroeg-de-techsector-wat-kunnen-bedrijven-daaraan-doen~a8bca649/
2. https://www.theguardian.com/technology/2016/feb/12/women-considered-better-coders-hide-gender-github
3. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5192450/brein-hersenen-man-vrouw-verschil-ruimtelijk-inzicht-onderwijs
4. https://universumglobal.com/blog/why-we-need-to-talk-about-the-confidence-gap/
5. https://slate.com/technology/2016/02/if-women-are-better-at-coding-it-s-because-they-have-to-be.html

Reactie toevoegen
4
Reacties
Usman 16 januari 2023 14:50

Just Google-Translated the article. I agree with the fact that very few women want to be in tech as stated in one of the comments (also google translated :) )! But I do not agree with the fact that women are less capable of doing tech jobs. My Wife is an awesome programmer and her logic building is far better than mine.

J.C.M. Baesjou 15 januari 2023 13:08

Belachelijke stelling.
Zeker vroeger was het merendeel van de gebruikers vrouw die moesten werken met door mannelijke nerds bedachte interfaces.
Betrokkenheid van vrouwen bij deze ontwerpen leidde tot veel betere bruikbaarheid.

Chantal 13 januari 2023 12:10

Hi Milou Van Hassel,
Alweer een tijdje niets van je gehoord. Ik zag dat je ook een comment had geplaatst op de site van AG Connect. Dank daarvoor.

Ik denk dat wel meer mensen hebben gedacht: Huh? Mijn column haalt daarna het idee ook onderuit dat vrouwen niet geschikt zijn voor de ICT. Het is helaas wel een uitspraak van een techondernemer tijdens een event. Deze ouderwetse ideeën zorgt er juist voor dat vrouwen minder kansen krijgen om te gaan werken in de ICT.

Het gaat namelijk niet om willen maar om kansen krijgen. Mijn vraag is daarom ook of je de gehele column hebt gelezen. Daarin staat ook diverse bronnen van onderzoeken waar je nog meer over het onderwerp kan lezen.

Mocht je meer informatie willen hebben dan weet je mij te vinden!

Milou van Hassel 13 januari 2023 11:51

De titel van het stuk is misleidend. In je eigen tekst staat dit helemaal nergens. In tegendeel zelfs.

Als een mannenbrein meer geschikt is voor techniek dan maakt het een vrouw niet ongeschikt. En als de voorkeur van een vrouw aantoonbaar meer op het sociale vlak zit is dat geen diskwalificatie maar een gegeven.

Ik heb altijd moeite met dit soort teksten. Want als 3 van de 30 vrouw zijn heb je voor ICT-begrippen best een nette verdeling.

Het gaat namelijk niet zozeer over voor hoeveel dames je plek hebt, of hoeveel je er in je team wil, het gaat ook om de beschikbaarheid in de markt.

Minder vrouwen WILLEN in de ICT werken daarom zijn er nou eenmaal minder. En binnen deze kleine groep dames zijn er ook vrouwen die nou eenmaal minder geschikter zijn dan een mannelijke collega.

Ook niet vreemd, daar heb je nu eenmaal meer keus. Er zijn namelijk MEER mannen die wel in de ICT willen werken. En de kans op talent vinden is dan vanzelfsprekend ook groter.

Deze hele tekst kun je ook loslaten op kleuterleidsters,
dan is het precies andersom.