Innovatie & Strategie

Blockchain
Van Dentcoin tot PowerLedger

Van Dentcoin tot Power Ledger

Straks krijg je misschien salaris in bitcoins, of je koopt er een huis mee. Ook al daalt de koers, de sky is the limit.

bitcoin © CC0 Pixabay.com,  Geralt
1 maart 2018

Wie de krant openslaat of bijbehorende websites bekijkt, kan er niet omheen: de aandacht voor cryptocurrencies is behoorlijk toegenomen sinds de waardestijgingen van deze munten in december en de daling in januari.

Waar president Trump en de zwartepietendiscussie de gesprekken domineerden tijdens feesten en partijen, gaat het nu in belangrijke mate om het feit waarom we in 2010 niet massaal in de bitcoin zijn gestapt. Of kennen we iemand uit de omgeving die de stap wel heeft gezet en inmiddels van een luxe leventje geniet?

Bitcoin, ethereum, ripple en litecoin zijn inmiddels de belangrijkste namen in dit speelveld en worden via meerdere brokers aangeboden. Maar wie kent Quantstamp, Enjin Coin of Skycoin? Mogelijk niemand, maar toch prijken deze cryptocurrencies in de top 1400 van munten die op het internet voor handel worden aangeboden; veelal met een handelswaarde van minder dan een cent en niet makkelijk aan te komen. Vooralsnog kan men niet bij de eigen bank aankloppen om deze munten aan te schaffen. In de tussentijd ontstaat er een nieuwe markt voor brokers die hiermee een nieuwe boterham verdienen. Allemaal goed en wel, maar de vraag is welke vlucht de cryptocurrencies in ons leven zullen nemen. Steeds meer bedrijven accepteren inmiddels de bitcoin als betaalmiddel. Zo kan de aanschaf van een huis via een makelaar met bitcoins worden afgerekend en kijkt men in de gemeente Den Haag naar de mogelijkheid om salarissen van ambtenaren in bitcoins uit te keren. Een interessante case, vooral als op de dag van salarisbetaling de coin met 40% daalt. Wat dan? Maar vooralsnog is de ‘sky the limit’.

Salaris van ambtenaar in bitcoins uitkeren

Is er nu sprake van een hype? Ja en nee. Ja als het gaat om de media-aandacht voor cryptocoins en nee als het gaat om de werkelijke handel. Het is nog redelijk ingewikkeld om aan de munt van eigen voorkeur te komen. Probeer maar eens een Abncoin of AmberCoin te bemachtigen; beide munten staan zo rond plaats 1000 in de top 1400. En nee, geen hype, want indien meerdere bedrijven op een simpel te verhandelbare wijze dit soort munten gaan aanbieden, ontstaat de werkelijke hype in volumes verhandelde currencies, aangezien eenieder er makkelijk bij kan.

Hoe dan ook, er is op dit dossier de komende jaren nog gespreksstof te over voor feesten en partijen.

Reactie toevoegen