Management

Governance
Donald Trump

Trump pitcht 'Make China great again'

Handelstaktiek heeft averechts effect.

Donald Trump © CC0 - Flickr.com oriana.italy
21 mei 2019

Make America great again. The huidige president van de Verenigde Staten kan maar geen genoeg krijgen van zijn slogan. Zijn strategie van botte en kortzichtige handelstaktieken en het zaaien van argwaan gaan echter een averechts effect krijgen. 

De POTUS (President Of the United States) doet met groot gemak producten van Chinese elektronicabedrijven zoals ZTE en Huawei in de ban met als reden dat de Chinese overheid zich via deze technologiebedrijven op grote schaal schuldig maakt aan (bedrijfs)spionage. Concrete voorbeelden daarvan ontbreken echter. 

Het gevolg van de acties is dat het bedrijfsmodel van Huawei ernstig onder druk komt. De nieuwe smartphonemodellen die Huawei in ontwikkeling heeft, kunnen als de ban van kracht blijft waarschijnlijk geen gebruik maken van de Android-versie die Google aan partners levert, net zo min als de diensten die Google daarbij aanbiedt zoals de Play Store - de app store van Google - en een reeks standaard met Android meegeleverde apps. Huawei kan dan alleen nog de kale opensource-variant gebruiken, wat de toestellen veel minder aantrekkelijk maakt. 

Wat de Amerikaanse president Trump zich niet realiseert, is dat hij met zijn acties uiteindelijk de Amerikaanse techindustrie onderuit haalt. Nu nog levert het Chinese (en andere Aziatische) producenten voordeel op een kant-en-klaar-product af te nemen van hun Amerikaanse partners. Maar na twee aanvaringen in twee jaar - ZTE ging vorig jaar ook al bijna ten onder aan een handelsembargo van de VS - is het niet meer dan logisch dat de Chinese techreuzen hun eigen koers gaan uitzetten. 

Centrum verschuift naar Azië

Trump gaat er nog van uit dat met zijn 'Make America great again'-strategie zijn land de leidende rol in de wereld kan blijven vasthouden. Terwijl het zonneklaar is dat het centrum van de wereldeconomische verschuift naar China en India, terug naar een verhouding die ook bestond voor circa 1700, domweg omdat in Azië het grootste deel van de wereldbevolking leeft. Hoewel China en India tijdens de industriële revolutie de explosie in arbeidsproductiviteit per hoofd van de bevolking hebben gemist, volgde er sinds 2000 een opmerkelijke opleving. 

Wat technologie-ontwikkeling betreft loopt China al lang niet meer achter. Sterker nog, het wegvallen van Huawei als technologieleverancier wordt in Europa gezien als een sterke rem op de ontwikkeling van de nieuwe generatie (5G) mobiele netwerken. De Chinese technologie is gewoon superieur. Ook het centrum voor de display en cameratechnologie ligt in Azië en ook de halfgeleiderindustrie timmert in Azië hard aan de weg. Hoewel veel van de chipontwerpen nog uit de westerse wereld komen, vindt vrijwel alle chipproductie plaats in Azië. Inmiddels weet China steeds meer van de chipproductieketen in de vingers te krijgen

Van Huawei is al bekend dat het een plan B heeft voor het geval de weg naar Android wordt afgesneden. Met een enorme interne markt en een afzetmarkt in bevriende landen, zullen Chinese bedrijven eieren voor hun geld kiezen en volle kracht vooruit gaan met de eigen technologie-ontwikkeling. De Amerikaanse techsector verdwijnt dan naar de marge door gebrek aan markt en een achterstand aan talent. Een grotere bevolking betekent immers ook een grotere pool aan talenten. Silicon Valley verliest zijn magische aantrekkingskracht.

De 'Make America great again'-strategie lijkt dus meer op 'Make China great again'-strategie. Maar dat ziet de POTUS nog niet zo. 

Reactie toevoegen
2
Reacties
Peter Mul 19 juni 2019 13:31

Thijs is blijkbaar slechts redacteur en geen handelaar.

Neem zijn opmerking: De Amerikaanse techsector verdwijnt dan naar de marge door gebrek aan markt en een achterstand aan talent.

In China zijn er nog steeds honderden miljoenen mensen die op houtskool en kleine generatoren zijn aangewezen. De Westerse producenten krijgen daar van China geen of zeer weinig toegang toe; de echte basis van US-China conflict.

De internationale handelsstromen worden niet zoals Thijs poneert door antiTrump emoties gedreven, immers de rol van China als werkplaats van de wereld lag al in de Obama tijd zwaar onder vuur, maar ja Trump, oja Obama.

India, Indonesië, Pakistan, Argentinë en Brazilië nemen al sinds jaren steeds grotere happen uit de Chinese maakindustrie en zij geven de Westerse bedrijven een goede toegang tot hun thuismarkten.

Als voorbeeld, mijn halfbroer heeft een wereldwijde marktleider als eigendom. Zijn bedrijf is recentelijk van het dom-linkse Nordrein Westfalen verhuist naar het Christelijke Niedersachsen.

Hij verwacht dat de complete verhuizing van het ca. 23.000 personen tellende bedrijf in 2 a 3 jaar volledig betaald is omdat de belastingen er gemiddeld 4% lager zijn en de werknemers 1 dag minder vakantie hebben.

Politici en vakbonden denken al gauw: wat is nou 4% en 1 vakantiedag, maar voor ondernemers in de marktsector zijn dat zeer sterke beslissingsargumenten.

HPM Mul 03 juni 2019 12:55

Weer zo'n op basis van dom links wensdenken politiek ingestoken artikel wat in werkelijkheid kant nog wal raakt.

Vooral dankzij Trump is de Westerse wereld snel uit de economische recessie gekomen, ondanks de sterke tegenwerking van de obama-coterie van z.g. kwaliteitsmedia.

De werkelijkheid is dat Westerse productie bedrijven massaal China en Mexico verlaten en de productie verplaatsen naar b.v. India, Pakistan, Indonesië, Argentinë en Brazilië.

De creativiteit op bestaande buitenlands gepatenteerde producten is in China enorm, maar de kwaliteit daarvan is doorgaans bagger.

Huawei vormt daar geen uitzondering op, immers slechts enkele van hun communicatie producten kunnen de toets van Westers kwalteitsdenken doorstaan.

Xi ziet die economische ramp ook aankomen maar de steeds sneller gaande leegloop van China als productieland is nauwelijks meer te redden waardoor het economisch bankroet van China dreigt