Loopbaan

Security
telewerken

Tip voor de salesman achter me in de koffietent

Ik moet je toch wat vertellen over de risico's van telewerken.

© HP
26 juni 2020

Ja, het is belangrijk om het gesprek met de klant goed voorbereid in te gaan, en daarbij te focussen op de inhoud. Ook is de vraag "Waarom hebben we deze dienst eigenlijk ontwikkeld?" een goed punt om aan te snijden. En dat aanbestedingen lastig zijn, staat als een paal boven water. Maar belangrijker is om goed na te denken wat je waar bespreekt, en wie er aan het tafeltje voor je zit (op 1,5 meter, maar de zachte pianomuziek overstemt je telefoongesprek echt niet).

"Dat vond ik toch belangrijk om even met je te delen", sluit de salesman achter me in de koffietent zijn gesprek af. Dat ben ik dus helemaal met hem eens. Het gesprek wat hij zojuist aan de telefoon heeft gevoerd over een belangrijk IT-project, de moeizame aanbesteding daarvoor, en de meerdere meetings met de grote overheidsklant is best belangrijk.

Omgeving

Alleen heeft hij het niet alleen met de beoogde ontvanger gedeeld, maar ook met mij. En de paar andere bezette tafeltjes in deze willekeurige koffietent ergens in Nederland. Ja, we zitten allemaal netjes op 1,5 meter afstand van elkaar. En hij belt niet eens zo luidruchtig. Maar de rustige omgeving en de sfeervolle pianomuziek maken het toch mogelijk om mee te luisteren.

Ik deed dat niet eens met opzet. Maar bij bepaalde sleutelwoorden wist hij toch mijn aandacht te trekken. Dat ene infrastructuurbedrijf (in traditionele infra, zoals wegen en spoor), die bepaalde grote overheidsdienst voor automatisering, de gebleken moeite met bovengrenzen voor aanbestedingsbedragen, de benodigde afstemming om de deal toch goed door te laten gaan. Ik houd me nog in.

Opsec

Ook omdat ik het begin van het gesprek heb gemist, want ik had zelf nog andere (belangrijkere?) dingen te doen. Tikkend en mailend met mijn beeldscherm afgeschermd, met mijn headset in en met bepaalde telefoongesprekken bewust niet gevoerd nu. Opsec, dat zouden meer mensen moeten doen.

Reactie toevoegen
1
Reacties
Bop 29 juni 2020 17:06

Ja, of in de trein, zucht...
Soms zelfs tamelijk beschamende details.

Nog afgezien van allerlei andere ergernissen van aso-passagiers.