Loopbaan

Carriere
Tevreden of bevlogen?

Tevreden of bevlogen?

Technologie kan heel mooi zijn in de toepassing, soms minder. Bevlogenheid helpt om technologie beter te maken.

© Pixabay CC0 Public Domain,  Tumisu
4 januari 2019

Met de KNVI zijn we hard aan de slag met het thema Smart Humanity, een overkoepelend thema waarmee we binnen én buiten de vereniging de aandacht opeisen van professionals. Maar ook van de afnemers van onze professionele (informatie)producten. 

Sommige informatieprofessionals vinden dat prachtig en bouwen mee. Anderen moeten aan het idee wennen, of hebben er nog nooit over gelezen. Zoals ook sommige medewerkers van technologiebedrijven hard vooroplopen, en anderen lekker ‘hun ding’ doen. Of zoals een deel van de informatieprofessionals druk bijleert, good practices deelt en aan intervisie doet, en anderen op basis van eerder verworven kennis aan de slag zijn en minder hard bijspijkeren. Of zoals sommige professionals lid zijn van de KNVI of een andere beroepsorganisatie, en anderen dat aan zich voorbij laten gaan.

Dat verschil in gedrevenheid houdt mij al enige tijd bezig. Bas Kodden geeft in zijn publicaties en in zijn masterclass over Digitaal Leiderschap op Nyenrode aan dat tevreden medewerkers fijn zijn, maar dat je met gedreven medewerkers pas écht meters kunt maken. Op inhoud, op inzet en betrokkenheid, op intrinsieke motivatie. Dat spreekt aan.

Tevreden medewerkers zijn fijn, maar met gedreven medewerkers kun je pas écht meters maken

Het lidmaatschap van de KNVI brengt mij in contact met Marietje Schaake, voorzitter van onze raad van advies. Of in gesprek met mensen (leden dus) die aan de Dutch Digital Delta werken. Of met mensen die in Europa of zelfs mondiaal de ambitie hebben om competenties van professionals te helpen ontwikkelen. Dat motiveert, en ik probeer collega’s mee te nemen in al die kansen die ik zie.

Want: technologie is steeds minder een bottleneck en maakt steeds meer mogelijk. Onlangs zag ik wat het betekende voor een jong meisje om twee bionische armen in gebruik te mogen nemen. Technologie die in enkele seconden een leven totaal verandert. Tegelijkertijd werd deze week een foto van mijn goede doel door de ethische algoritmes van Facebook van het net gehaald. Ik kreeg een digitale waarschuwing voor het publiceren van een foto uit een ontwikkelingsland. Een foto waarop te zien is hoe mensen leven aan de andere kant van de aardbol, en die de kans wordt onthouden om met technologie hun leven substantieel beter te maken. Omdat we die vieze mijn en de grondstoffen nu eenmaal nodig hebben voor onze chips. De twee kanten van één technologiemedaille.

Ik kreeg een digitale waarschuwing voor het publiceren van een foto uit een ontwikkelingsland

Soms is technologie zo mooi in haar toepassing, en soms ook helemaal niet. Ik blijf in elk geval intrinsiek gemotiveerd om technologie zo goed mogelijk te helpen in te zetten. Want er is nog zo veel meer mogelijk. Als KNVI zijn we tevreden als collega’s en professionals meekomen naar de beroepsorganisatie. Als KNVI raken we bevlogen als collega’s en professionals gaan meedóén.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (nummer 12, 2018). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave

Reactie toevoegen