Overslaan en naar de inhoud gaan

Teams voor testers

Testen lijkt binnen Agile ontwikkelmethodieken zoals scrum een ondergeschoven kindje. Op de een of andere manier wordt door tijdgebrek het testen van de nieuwe of aangepaste functies maar matig uitgevoerd. Immers staan de volgende user stories al weer klaar. Zelfs al loop je niet sequentieel de fases van de scrum ontwikkeling door, gestructureerd parallel testen van onderdelen tijdens een sprint is lastig.
Microsoft Teams
© Microsoft Teams
Microsoft Teams

Dit komt misschien vooral door de eindgebruikers binnen de organisatie. Zij zijn vaak gewend aan periodieke grote updates en niet aan maandelijkse of zelfs wekelijkse aanpassingen. Veranderingen zijn moeilijk te volgen, zeker voor niet-powerusers. Toch heb je powerusers en niet-powerusers voortdurend nodig om functies te testen. Functionele verbeteringen hebben invloed op werk- en bedrijfsprocessen. Maar om voortdurend te worden ‘lastig gevallen’ met testen, voelt niet productief en wordt als bijzaak ervaren. Gebruikers zien er de voordelen niet van in.

Feitelijk test je in dit soort situaties voortdurend live in de productie-omgeving. De gebruikers merken niet dat ze aan het testen zijn, ze ervaren storingen in hun dagelijkse werkzaamheden en dat draagt niet bij tot acceptatie van de vernieuwingen. Het voelt als alsof de aanpassingen ‘over de muur worden gegooid’. Binnen Agile is het belangrijk om veel en concreet te communiceren, om enerzijds van de gebruikers te horen wat hun functionele wensen zijn en anderzijds om toe te lichten wat er verandert na een komende update zodat ze weten waar ze misschien tegen aan lopen. Mondelinge communicatie vervangt documentatie. We weten dat gebruikers geen documentatie lezen, maar vrijgaven beperken tot mondelinge documentatie is verre van ideaal.

Zelf zoek ik naar een tussenoplossing: scrum omwille van de snelheid, met alle voordelen van dien, gecombineerd met een meer traditionele manier voor testen en documenteren. Misschien is Teams een zinvolle tool. Mede dankzij Corona merken we dat chats, gesprekken en documenten over user stories, wensen, specs en meldingen over functionaliteit via Teams bewaard en gedeeld worden. Dit biedt een - weliswaar deels ongestructureerde - maar doorzoekbare extra documentatiebron.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (septembernummer 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik op de inhoudsopgave van het nummer

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in