Overslaan en naar de inhoud gaan

Polderverslaving

Al die mensen, die elke keer weer massaal de straat op gaan om te protesteren, ik vind het eigenlijk wel koddig. Want geloof me, met een virus is het slecht onderhandelen. Zijn hele genetische code is zo primitief, dat het integraal in te laden is op een ZX Spectrum uit de jaren tachtig. Het is niet eens in staat om keuzes te maken. Ter vergelijking, voor een menselijk genoom heb je toch al gauw enkele duizenden 3.5” floppies nodig.
© CCO/Unsplash
CCO/Unsplash

Het is niet voor niets, dat het Nederlands een gezegde kent als “zoveel mensen, zoveel zinnen”. Want elke dag moet er toch wel wat “afgestemd” of “gecommuniceerd” worden. Vandaar dat ons land onevenredig hard getroffen is door de pandemie. Want op een videoconferentie zit je alleen maar tegen een paar lelijke hoofden aan te kijken.

Gek, eigenlijk. Ik zit al een tijdje in de Open Source. En ik heb de mensen, waarmee ik soms al decennia lang samenwerk, nog nooit gezien of gesproken. Alles wordt afgehandeld over de email. En toch komen er de mooiste dingen uit voort. Juist op een gebied, waarvan sommigen claimen dat “onderling overleg” en “persoonlijk contact” onontbeerlijk is.

De verklaring is simpel. Als er een gezamenlijke visie is, richten mensen zich daar ook naar. Ze kunnen zelfstandiger werken en hun werk komt op een bepaald punt ook bij weer elkaar. De mythe van de “regelmatige afstemming” komt voort uit het feit dat wat we doorgaans 'overleg' noemen éigenlijk verkapte onderhandelingen zijn. En wij Nederlanders zijn verslaafd aan onderhandelen. We noemen dat 'polderen'. En we zijn er nog trots op ook.

Nogal logisch, dat we met de handen in het haar zitten als ons die mogelijkheid ontnomen wordt. In sommige sectoren verzuipen mensen namelijk in de 'overleggen'. Het merendeel van hun tijd wordt erdoor opgeslokt. Tijd, die je niet kunt besteden aan dingen opleveren. We zien dat terug in de productiviteit. Die is de afgelopen tien jaar nauwelijks gestegen.Je zou zeggen, dat dit hét moment is om eens anders te gaan denken. Maar ik vrees, dat we het daar nog een keer over moeten hebben.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (decembernummer 2021). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in