Development

Software-ontwikkeling
Paardensprong

Paardensprong

Met een beetje logisch redeneren lost Hans Bezemer nu elke puzzel op.

© CCO/Pixabay Pexels
30 augustus 2019

“De meeste vragen heb je altijd goed, maar die nooit,” schamperde mijn vriendin toen ik voor de zoveelste keer het antwoord op de beroemde paardensprongvraag van de quiz 2 voor 12 schuldig moest blijven. Dat kon ik natuurlijk niet op me laten zitten.

De 'paardensprong' is een puzzel, die bestaat uit een matrix van drie bij drie. Het middelste vakje is ongebruikt en in de overige vakjes staan letters. Je begint op een lettervakje naar keuze, maakt zeven paardensprongen – net zoals bij schaken – en met een beetje mazzel en inzicht krijg je een achtletterig woord.

Op elk vakje zijn twee paardensprongen mogelijk – één linksom en één rechtsom. Als je op acht verschillende vakjes kunt beginnen, heb je dus meer dan duizend mogelijkheden. Een computer wordt daar niet bang van, dus ik besloot ze allemaal uit te proberen.

Nou mag je elk vakje maar één keer bezoeken, dus een heleboel van die duizend mogelijkheden vallen af. Ten slotte hield ik er maar zestien over. De vraag is: zit er een logica in die zestien volgordes?

Een computer wordt daar niet bang van, dus ik besloot ze allemaal uit te proberen.

Het antwoord is: ja. Als je elk lettervakje van boven naar beneden en van links naar rechts een nummer geeft van nul tot en met zeven, komen we altijd dezelfde volgorde tegen, namelijk 1, 7, 3, 2, 6, 0, 4 en 5.

Op die manier is elke paardensprong met een beetje moeite op te lossen. Je begint om de letters in die volgorde te zetten. Dat levert dan bijvoorbeeld een woord op als 'UWLANDBO'. Goed, die twee letters kun je met een beetje verstand nog wel naar achteren schuiven.

Maar misschien zit je naar een ding als 'OBDNALWU' te staren en vraag je jezelf af welk monsterlijk leenwoord hierin verstopt kan zitten. De oplossing is simpel: draai het woord om, zodat je 'UWLANDBO' krijgt.

Sinds ik dit ontdekt heb, weet ik elke keer weer het woord te raden – soms zelfs als de deelnemers op de buis nog moeilijk aan het kijken zijn. Mijn vriendin is minder gelukkig. Ze heeft één ding minder om me mee te pesten. Jammer dan. Je kunt niet alles hebben, meid.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (augustusnummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen