Innovatie & Strategie

megafoon

Overheid & ICT

Sex sells, weten we. Maar met Overheid & ICT kom je aardig in de buurt.

4 september 2017

Iedereen heeft wel een mening over Overheid & ICT.

Om te beginnen de Overheid zelf. Het BIT (Bureau ICT Toetsing) geeft graag op venijnige wijze commentaar op grootschalige vernieuwingspogingen (Operatie BRP en Dienstverlening PGB) en moeizame legacy omgevingen (Investeringsagenda Belastingdienst en Aanbesteding Datacenter UWV).

Hoe zit het met de oplossingen?

De KNVI zet met thought leader Ken van Ierlant de toon richting een platformstrategie, waar leveranciers als Oracle, SAP en Microsoft in mee kunnen gaan. Iemand als ICT-coryfee Jan Baan staat enthousiast op de kansel met als zienswijze één app voor mobiele apparatuur, waarmee burgers en hun bedrijven alle transacties met de overheid kunnen doen, één digitaal ecosysteem voor producten en diensten van overheden..

Mijn duit in het zakje van oplossingen?

Ik ben gecharmeerd van Customer Journeys, BPM en Microservices in een cloud omgeving. Met een open source tool als Camunda, kun je met een agile werkwijze snel en inzichtelijk je ontwerpen vastleggen. Services die aan open standaarden als BPMN (Business Proces Model and Notation), CMMN (Case Management) en DMN (Decision Management) voldoen kun je vervolgens tot executie brengen. Op kleinschalige wijze zie je snel wat wel of niet werkt. Je zet het geheel achter een portal en je stapt beheersbaar en betaalbaar de wereld van de digitale transformatie binnen.

Het aardige is dat leveranciers als SAP en Oracle ook stiekem die kant uit lijken te gaan. Een architectuurplaat van SAP gebaseerd op een open source BPM engine ging recent viraal op Twitter. Open source groeit richting verantwoorde enterprise oplossingen. Wat mij betreft een kans om nog voor het eind van de kabinetsformatie de kreet Overheid & ICT wat minder hijgerig, vrij van vendor lock in en burger gericht te maken. Hoeven we het ook niet meer over een minister van ICT te hebben.

Reactie toevoegen
1
Reacties
Atilla Vigh 04 september 2017 20:40

Ik geloof niet zo in commerciële partijen die het goed voor hebben overheidsland. Iedereen weet dat de overheid (op elk niveau) een nichemarkt is. De paar spelers daarin vechten elkaar de tent uit. En de overheid zit met de gebakken peren. Natuurlijk ook overheden moet zich beter opstellen als volwaardig gesprekspartner, etc.... Doordat ze dat nu niet zijn, betekent niet dat je dan het probleem maar aan de markt moet geven. In het bedrijfsleven zou je je als leverancier heel snel naar de zijdeur worden gestuurd als je binnen een branche of keten de boel structureel aan het flessen bent. Wat doen ze dan: de zaak zelf organiseren.
Mijn stelling: overheden verenig u en ga zelf bouwen. Stop met die gedwongen winkelnering. En dan mag je van mij best ontwikkelen binnen een Oracle (JAVA), Microsoft (.NET) omgeving. Alleen niet zoals dat soms nu gaat met jarenlange definitiestudies, maar in kleine overzichtelijke functionaliteiten waar geen bloed uit stroomt. Dat voor een keten van overheidsorganisaties (gemeenten, ministeries, waterschappen, .....). Dan maak je gebruik van schaalgrootte van gelijksoortige organisaties. Dan kun je op de achterkant van een luciferdoosje de businesscase uitrekenen. Na het eerste succes, snel opschalen, voordat de bureaucraten zich er weer mee gaan bemoeien.