Development

Software-ontwikkeling
Rol van IT bij no-code

Ook no-code heeft IT nodig

Hoe houdt IT overzicht in het groeiende landschap van no-code applicaties?

© CCO / Pixabay Semevent
26 februari 2021

No-code draagt de belofte in zich dat de druk op de IT-afdeling wordt verlicht doordat werknemers hun eigen handmatige routineklussen kunnen automatiseren. Maar hoe voorkom je dat dit resulteert in een wildgroei aan applicaties en digitale workflows waarin IT het overzicht verliest?

In een ideale wereld zorgt het gebruik van no-code door niet-IT-medewerkers ervoor dat routinematige processen, die afhankelijk zijn van e-mails, spreadsheets of verouderde technologie, geautomatiseerd en gedigitaliseerd worden door de eindgebruikers zelf. Op die manier worden IT-oplossingen ontwikkeld die de daadwerkelijke uitdagingen in hun werk aanpakken.

Als gevolg daarvan is de IT-afdeling niet langer de bottleneck in het digitaliseringsproces en worden IT-medewerkers niet meer overspoeld door de enorme vraag vanuit de business. Zo kunnen veel meer businessproblemen opgelost worden dan met de traditionele delivery-methode van requirements, bouwen, testen, enzovoort. Eindgebruikers hebben geen uitgebreide technologische achtergrond nodig om met no-code problemen op te lossen.

Maar goed, dat is de ideale wereld. Hoe zorg je ervoor dat de inzet van no-code ook in de echte wereld succesvol is? De volgende stappen stroomlijnen dit proces.

1. Eenheid in platform en data

Zorg ervoor dat er één platform is waarop no-code applicaties worden ontwikkeld. Op die manier behoudt de IT-afdeling het overzicht aan welke processen wordt gewerkt. Maar met alleen een centraal platform ben je er nog niet, hanteer ook een centraal datamodel. Zo voorkom je dat de ontwikkelde applicaties niet met elkaar kunnen communiceren.

2. IT als release-partij

Houd de verantwoordelijkheid van het releasen van no-code-applicaties bij de IT-afdeling. Bied werknemers dus wel de mogelijkheid om zelf applicaties te ontwikkelen, maar laat de beslissing over welke apps daadwerkelijk in gebruik worden genomen aan de afdeling die de technologische kennis heeft om te kunnen beoordelen of data bijvoorbeeld op de juiste manier worden verwerkt.

3. Ontwikkel samen

Dankzij de inzet van no-code ontstaat beter inzicht in de informatiestromen binnen de business en komt meer gestructureerde informatie over deze workflows beschikbaar. Zo kunnen developers de operationele databehoeften binnen de organisatie lokaliseren en hier oplossingen voor ontwikkelen. Door bijvoorbeeld geavanceerde data mining-technieken, process mining, machine learning en AI in te zetten krijgen ontwikkelaars beter inzicht in hoe de organisatie werkt - en hoe applicaties hierin kunnen ondersteunen.

Met de juiste inzet van no-code software krijgen eindgebruikers exact wat ze willen, ontvangen ontwikkelaars minder IT-verzoeken en worden digitale workflows naar een hoger niveau getild.

Reactie toevoegen