Loopbaan

Carriere
vrouw in IT

Meer vrouwen in tech is geen business case

Vrouwen behouden is een kwestie van goed werkgeverschap.

16 september 2022

Laatst was ik in gesprek met de directeur van een IT-bedrijf. Hij vroeg me hoe ze meer vrouwen enthousiast konden krijgen om bij het bedrijf te gaan werken. Toen ik vroeg waarom ze meer vrouwen wilden verwelkomen in het bedrijf was het antwoord: ze kregen maar moeilijk de vacatures gevuld.

Voor deze directeur waren de onvervulde vacatures helaas de belangrijkste reden om zich meer te richten op vrouwen. Helaas, want een meer divers team zorgt ook voor andere perspectieven. Je bent beter in staat om te innoveren en het zorgt voor meer winst. Uit wereldwijd onderzoek onder 22.000 bedrijven bleek dat bedrijven die uit minstens 30% vrouwen bestonden hun winst met maar liefst 15% zagen stijgen ten opzichte van die dat niet hadden. Het zijn redenen om werkgevers te overtuigen nu echt iets aan het gebrek van vrouwen in de IT te gaan doen. Maar zou de enige reden niet gewoon goed werkgeverschap moeten zijn?

Alle goede bedoelingen ten spijt, het gebrek aan vrouwen in de IT wordt steeds vaker omgezet in een business case. Er moet namelijk geïnvesteerd worden en daarvoor moeten directies wel eerst weten wat het oplevert. Er worden targets bepaald hoeveel vrouwen er minimaal binnen een X-periode aangenomen moeten worden, maar over retentie wordt vaak niet gesproken. Een groot aantal vrouwen verlaat de sector dan ook weer. Ondertussen verwachten we van deze vrouwen wel dat ze zorgen voor meer innovatie, winst en een betere uitstraling van het bedrijf. Werk je als vrouw in de IT dan moet je aan een hoop verwachtingen voldoen.

Terwijl de redenen dat vrouwen het bedrijf of zelfs de sector verlaten vooral liggen in de huidige cultuur in de IT. Het gaat onder andere mis in het sollicitatieproces waar een HR-medewerker door biases een vrouwelijke kandidaat afschrijft, in het ontbreken van gelijkwaardige beloningen, vrouwen geen promotie krijgen vanwege bijvoorbeeld een zwangerschap of een gebrek aan erkenning. Veel IT-bedrijven hebben koelkasten vol speciaalbier, kan er in de pauze met de nieuwste videogames worden gespeeld en staat er minimaal een tafelvoetbaltafel, maar vraag je ze een organisatiecultuur op te zetten waar iedereen zich thuis voelt, dan ontstaat er een error.

Zolang we het gebrek aan vrouwen in tech blijven zien als een business case verandert er weinig en verlaten vrouwen het bedrijf of de sector dus ook snel weer. Er zou juist gekeken moeten worden naar hoe ‘goed werkgeverschap’ er uit ziet. Want wie is er nu tegen gelijke kansen voor alle medewerkers?

Reactie toevoegen
2
Reacties
Andre_ 27 oktober 2022 12:16

@Codette, daar sluit ik mij als man bij aan. Even focus op ‘promotie’ thuis in de rol van (nieuwe) ouder ipv promotie op het werk. Al wordt er bij (en door) mannen toch vaak nét anders gekeken en daar zit nou net ruimte voor verandering. (en in uitzonderlijke gevallen is promotie op beide plekken natuurlijk niet uitgesloten, je zit dan tenslotte in de kracht van je leven)

Codette 27 oktober 2022 10:57

Goed werkgeverschap is heel belangrijk. Maar als girl in de IT houd ik ook van techniek en sci-fi. Eindelijk een omgeving waar andere mensen ook games spelen, star Trek en de Witcher kijken. En juist even niet heel stereo type make-up en mode. Vrouwen die kiezen voor een technische carrière vinden dat over het algemeen heel prettig. En natuurlijk moet iedereen gelijk beloond worden. Maar dat die promotie er rond je zwangerschap even niet in zit vind ik persoonlijk niet raar... Ik zou niet weten hoe je dat moet doen en thuis en prive een grote verandering tegelijk.