Development

Software-ontwikkeling
Low-code: IT-complexiteit in handen van leken? 

Low code: IT-complexiteit in handen van leken? 

Low code heeft ook een schaduwzijde.

© CCO / Pixabay Semevent
14 mei 2020

Met de komst van low code kwam ook de citizen developer. Bijna elke leverancier van een low-codeplatform (of no code als het echt heel makkelijk kan) heeft het over deze nieuwe ontwikkelaar. Het maken van applicaties gebeurt niet langer door code te kloppen op de IT-afdeling, apps worden gebouwd door de businessafdeling. Met allerlei voordelen van dien: geen babylonische spraakverwarringen, zeer goede kennis van het businessproces en snelheid, want er hoeft niet meer op de IT-afdeling te worden gewacht. 

Er zijn mooie praktijkverhalen met low code. In dit nummer vind je er twee: Make-A-Wish, dat met een smartphoneapp kinderen hun wish journey laat volgen, of Boels, dat een Challenge Week inzette om snel tot een app te komen. Eerder schreven we over de gemeente Rotterdam, die nu snel apps kan ontwikkelen, bijvoorbeeld een die overzicht biedt over de subsidies die de gemeente zelf ontvangt. Voorheen waren daar vier spreadsheets voor nodig. 

Als relatieve IT-leken aan de knoppen zitten, kunnen er wat dingen worden vergeten, of verwaarloosd

Mooie cases, maar er is ook een schaduwzijde. Als relatieve IT-leken aan de knoppen zitten, kunnen er wat dingen worden vergeten, of verwaarloosd. Zo kunnen er fouten sluipen in de app-architectuur en dat kan weer leiden tot slechtere prestaties, of tot mindere beveiliging of slechtere onderhoudbaarheid.  

In feite bouwt low code voort op de ontwikkeling van IT-ontwikkeling door de jaren heen. Vroeger programmeerde je op chipniveau in assembly. Later kon je in relatief eenvoudigere programmeertalen software maken. Nog later maakten ontwikkelpakketten en development frameworks het werk nog wat makkelijker. Low code is een volgende stap, no code nog een extremere variant. 

IT makkelijker maken gebeurt niet alleen op het gebied van programmeren. Ook binnen IT-beheer worden dingen simpeler: cloudplatformen zijn steeds makkelijker in de lucht te brengen, cloudleveranciers maken het makkelijker om te werken met containers, en het opzetten van databases gaat met een paar klikken. En ook daar is er weer een schaduwzijde; geautomatiseerd cloudbeheer is veel minder veilig dan gedacht, schreven we nog begin dit jaar. 

Door low code (en andere ontwikkelingen) komt IT dus dichter bij – en zelfs in handen van – de business. Een langgekoesterde wens. Maar je legt wel een deel van de IT in handen van relatieve IT-leken. Wees je daar bewust van. IT blijft ook in dit soort projecten een zeer belangrijke partner. 

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (meinummer 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reactie toevoegen
1
Reacties
Atilla Vigh 14 mei 2020 12:48

Het grootste risico is dat je vast zit aan het framework van de low-code of no-code provider. Dat heeft zowel vendor-lockin als integratie problemen als gevolg. Het idee dat je alles aan elkaar kan knopen is echt lariekoek. Google, Microsoft en Amazon gunnen elkaar het licht in de ogen niet. In een ouderwets silolandschap is dat al een crime, maar waar je de knip ook neerlegt, het blijft het goed nadenken over je afhankelijkheden.