Development

Software-ontwikkeling
Rotterdam 's nachts

Rotterdam heeft goede businesscase lowcode-ontwikkeling

In ruim een jaar toonde gemeente Rotterdam aan dat lowcode-software-ontwikkeling loont.

17 april 2019

In ruim een jaar toonde gemeente Rotterdam aan dat lowcode-software-ontwikkeling loont.

De gemeente Rotterdam hanteert nu een jaar een strategie waarbinnen specifieke toepassingen snel beschikbaar kunnen komen. 

Een voorbeeld van een toepassing waarmee het team Rapid Application Development (RAD) de waarde van de lowcode-ontwikkeling kon aantonen is een app die overzicht biedt over de subsidies die de gemeente zelf ontvangt, bijvoorbeeld vanuit Europa. Tot voor kort bestonden er vier spreadsheets met cruciale informatie, respectievelijk over de binnengekomen subsidies, de projecten, de taken en het geld. De spreadsheets worden gemaakt op basis van gegevens uit de Oracle-omgeving die via het Datawarehouse van de gemeente worden opgehaald.

Periodiek moeten er voortgangsrapportages bij de subsidieverstrekkers worden ingeleverd. Het verzamelen van de benodigde gegevens kostte al gauw enkele weken. "Ben je een dag te laat met de rapportage, kan het zijn dat de subsidie moet worden teruggegeven", zegt Erik van der Steen Team Leader RAD bij de gemeente. "Dan gaat het al snel om een ton, of meer. We hebben nu in korte tijd een app ontwikkeld die de benodigde informatie overzichtelijk bij elkaar zet. De ontwikkeling koste 50.000 euro. Dus door één misser te voorkomen, heb je de ontwikkeling van de app al dubbel en dwars terugverdiend."

Nadat in de organisatie bekend werd dat deze mogelijkheid van snelle applicatie-ontwikkeling bestond, kwamen al snel veel meer verzoeken uit 'de business'. Maar die kwalificeren zich alleen voor een lowcode-oplossing als ze voldoen aan strikte criteria: Er moet niet al een herbruikbare functie zijn in de 900 apps die de gemeente al actief heeft en er moet niet al een standaard oplossing in de markt zijn. Van der Steen: "Maar gemeenten hebben zo veel processen die niet standaard zijn, dat er nog steeds veel apps zinvol zijn om te maken."

Pragmatische keuze voor platform

Het RAD-team heeft voor het Mendix-platform gekozen om deze apps te ontwikkelen, eigenlijk vooral uit pragmatische overwegingen. Er was al enige ervaring met het platform voordat het team een voorstel aan de directie deed om deze strategie te mogen uitwerken. 

De reguliere IT-afdeling stond niet te springen van enthousiasme over de lowcode ontwikkeling. Niet terecht vind Marttijn Groenewegen, Head of Information Management en Digital Lead bij de gemeente. "Er wordt bij hen geen werk weggehaald, hoewel dat gevoel wel bestaat. Maar de apps vervangen wat tot nog toe meestal met spreadsheets werd opgelost. Met de app kan het alleen gebruiksvriendelijker, sneller en veiliger." Alle ontwikkeling vindt plaats binnen de enterprise architectuur en de huisstijl van de gemeente, verzekert Van der Steen. "Alle data staan in de Mendix-cloud en de veiligheid en compliance is in contracten vastgelegd."

Insourcen van functies

Het afgelopen jaar heeft de gemeente flink geleund op de expertise van de business consultants van externe Mendix-dienstverleners die samen met de eindgebruikers op een agile werkwijze de apps hebben gebouwd. Groenewegen en Van der Steen zien echter dat die functies beter belegd kunnen worden in de organisatie zelf. "Dit zijn typisch van die applicaties waarin je steeds kleinere verbeteringen ziet. Bij een externe dienstverleners kun je dan steeds achter aan de rij sluiten met je verzoeken." Het inbedden in de organisatie van deze ontwikkeling is dan ook de belangrijkste taak die de twee voor het komend jaar zien. 

Gisteren kondigde Derek Roos de CEO van Mendix een volgende stap aan in de integratie van Mendix met SAP. Daar hebben de twee heren weinig aan want de gemeente Rotterdam heeft Oracle als core-platform. Voor de integratie zijn ze dus afhankelijk van de eigen ontwikkeling van api's als Oracle die niet vanuit de verbindende onderlaag al ter beschikking stelt. Ze zijn daarom meer geïnteresseerd in de Mendix Data Hub, die Roos ook aankondigde. Dit is een datacatalogus, bedoeld om data en systemen te abstraheren naar een datavirtualisatie-laag over de hele organisatie heen. Roos: "Data-integratie blijft een grote bottleneck om snel software-oplossingen te kunnen bouwen. Traditionele benaderingen van integratie zijn vaak gecentraliseerd, complex en kunnen doorgaans alleen toegepast worden door experts. De Mendix Data Hub is ontwikkeld om dit te veranderen en integratie te democratiseren en tegelijkertijd governance en controle te behouden, net zoals Mendix heeft gedaan in het domein van applicatie-ontwikkeling."

Probleem met data-integratie

Van der Steen beaamt dat ook zijn team worstelt met de integratie van datasilo's. "We willen zo veel mogelijk de data uit de basisregistraties ophalen. Tot nog toe maken we gebruik van een datadump die we inladen in de apps, maar dat is natuurlijk geen ideale situatie."

Ook heeft het team het afgelopen jaar veel tijd gestoken in het beschikbaar maken van de apps op mobiele platformen. Nu Mendix zelf native app-ontwikkeling ondersteunt op mobiele platforms zien de twee heren met belangstelling tegemoet wat hen dat in praktijk aan werk gaat besparen. 

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.